Dolar

32,3282

Euro

35,0344

Altın

2.282,29

Bist

8.975,52

Srebrenitsa Soykırımı'nın 20. yılı

Srebrenitsa Soykırımı'nın 20. yılı

9 Yıl Önce Güncellendi

2015-07-06 16:01:07

Srebrenitsa Soykırımı'nın 20. yılı
Srebrenitsa'daki soykırımın 20. yılı anma etkinlikleri kapsamında bu yıl dördüncüsü düzenlenen "Vukovar-Srebrenitsa Maratonu", Hırvatistan'ın doğusundaki Vukovar şehrinde başladı.

Zagreb Boşnak Azınlıklar Konseyi tarafından düzenlenen ve Hırvatistan Cumhurbaşkanı Kolinda Grabar Kitaroviç'in de desteklediği maraton, Vukovar'daki Ovçara Anı Merkezi'nden start aldı.

Zagreb Boşnak Azınlıklar Konseyi Başkanı Kemal Bukviç, burada yaptığı açıklamada, amaçlarının Sırp saldırıları sonucunda hem Hırvatistan'da hem de Bosna Hersek'te, özellikle de Vukovar ve Srebrenitsa'da hayatını kaybeden kurbanları anmak olduğunu belirtti.

Vukovar'dan start alan ve aralarında eski Hırvat askerlerin de bulunduğu sekiz kişinin katıldığı 227 kilometrelik maraton, 10 Temmuz'da Srebrenitsa'daki soykırım kurbanlarının defnedildiği Potoçari Anıt Mezarlığı'nda sona erecek.

Beş etaptan oluşan maratona katılanlar ilk olarak Hırvatistan'ın Vinkovtsi şehrine ulaşacak. Yarın Bosna Hersek'in Brçko şehrine ulaşmaları beklenen katılımcılar, Yanya ve Zvornik'ten geçerek Potoçari'ye ulaşacak.

Bosna'daki savaş sırasında, BM'nin "güvenli bölge" ilan ettiği Srebrenitsa'nın 11 Temmuz 1995'te Sırp birlikleri tarafından işgal edilmesinin ardından yapılan katliamlarda 8 binden fazla Boşnak katledilerek, cenazeleri toplu mezarlara gömülmüştü.

Vukovar da Yugoslavya Halk Ordusu (JNA) ve paramiliter Sırp birlikler tarafından 87 gün boyunca kuşatma altında tutulduktan sonra işgal edilmişti. 18 Kasım 1991 tarihinde Sırpların eline geçen şehirde çok sayıda katliam gerçekleşmiş, Sırp birlikleri bin 739 Hırvatı katletmişti.

Haber Ara