Dolar

32,5581

Euro

34,9768

Altın

2.418,35

Bist

9.722,09

Srebrenitsa'dan haberleri varmış

ABD ve İngiltere'nin Srebrenitsa'ya yönelik katlaim tehditlerinden haftalar önce haberdar olduğu ancak önleme yoluna gitmediği ortaya çıktı.

10 Yıl Önce Güncellendi

2015-07-05 15:11:21

Srebrenitsa'dan haberleri varmış

Bosna Hersek'te 8 binden fazla Boşnak Müslümanın öldürüldüğü Srebrenitsa katliamı sırasında, koalisyon ülkeleri arasındaki gizli anlaşma nedeniyle hava operasyonu yapılmadığı ortaya çıktı. Fransa, İngiltere ve ABD arasında 1995 yılı Mayıs ayında imzalanan gizli anlaşma nedeniyle Srebrenitsa'ya hava desteği verilmedi. Bu anlaşmanın İngiliz ve Fransız askerlerin Sırplar tarafından kaçırılması üzerine yapıldığı belirtiliyor.

25 Mayıs 1995'te çoğunluğu İngiliz ve Fransızlardan oluşan 400 BM askeri düzenlenen bir hava saldırısına misilleme olarak Sırplar tarafından rehin alındı. İki gün sonra ise ABD Başkanı Bill Clinton ve Fransa Cumhurbaşkanı Jack Chirac ile İngiltere Başbakanı John Major bir telefon görüşmesi yaparak Sırplara karşı NATO'nun hava saldırılarının askıya alınmasını kararlaştırdı.

'ANLAŞMANIN GİZLİ KALMASI KARARLAŞTIRILDI'

28 Mayıs 1995'te ise üç ülkenin yetkilileri bir araya gelerek telefonda alınan kararı resmileştirerek bir anlaşma imzaladı. Anlaşmanın gizli kalması kararlaştırıldı.

Temmuz ayında Srebrenitsa'ya yönelik tehditler çok açık olmasına rağmen bu anlaşma gereği hava saldırısı düzenlenmedi ve 8 binden fazla Müslüman Boşnak katledildi.

Hollanda Savunma Bakanı Joris Voorhoeve da geçtiğimiz günlerde bu anlaşmaya atıfta bulunarak "Birleşmiş Milletler, Srebrenitsa'da hava desteğine izin vermiş olsaydı, kitlesel katliamların önüne geçilebilecekti" ifadelerini kullanmıştı.

'HOLLANDALI ESKİ BAKAN DOĞRULADI'

Hollanda 2 kanalında yayınlanan "Srebrenitsa Neden Düşmeliydi?" adlı programda, BM'nin "Bosna'daki katliama seyirci kaldığı" iddialarına ilişkin belgelere yer verildi. ABD kaynaklı gizli belgeler Hollandalı eski bakan tarafından da doğrulandı.

Bosna iç savaşı sırasında "güvenli bölge" ilan edilen Srebrenitsa kenti, BM adına görev yapan Hollanda taburunun (Dutchbat) kontrolündeydi. Bu nedenle Hollanda, Srebrenitsa katliamı nedeniyle en fazla eleştirilen ülkelerden bir oldu.

Haber Ara