Dolar

32,5004

Euro

34,7566

Altın

2.491,61

Bist

9.524,59

Sokak sağlıklaştırma projesinde ilk kısmın açılışı yapıldı

Şeyh Şabanı Veli Caddesi Sokak Sağlıklaştırma Projesinde tamamlanan ilk kısmın açılışı yapıldı. Açılışta konuşan Vali Mesut Yıldırım, gelecek nesillere bırakabilecekleri önemli bir mirasın açılışını yaptıklarını kaydetti.

8 Yıl Önce Güncellendi

2016-08-29 18:56:03

Sokak sağlıklaştırma projesinde ilk kısmın açılışı yapıldı
Şeyh Şabanı Veli Caddesi Sokak Sağlıklaştırma Projesinde tamamlanan ilk kısmın açılışı yapıldı. Açılışta konuşan Vali Mesut Yıldırım, gelecek nesillere bırakabilecekleri önemli bir mirasın açılışını yaptıklarını kaydetti.

Kastamonu İl Özel İdaresi tarafından projelendirilen, Kastamonu Belediyesi ile Kastamonu İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü tarafından desteklenen Şeyh Şaban-ı Veli Sokak Sağlıklaştırma Projesi 1'inci kısmının açılışı yapıldı. 32 binanın restorasyon işleminin tamamlanması ve kaldırımlar ile parkelerin bitirilmesinin ardından proje kapsamında ilk kısım tamamlandı.

Şeyh Şaban-ı Veli Caddesi üzerinde gerçekleştirilen açılışta konuşan Vali Mesut Yıldırım, her şeyden önce bitirilen ve açılışını gerçekleştirilen sokak sağlıklaştırması projesinin gelecek nesillere bırakılabilecekleri en önemli miraslardan birisi olduğunu kaydetti. Bu projenin devam etmesinin gerektiğine işaret eden Vali Yıldırım, "Bunun akabinde hem bu sokağın devamını hem de başka sokaklarımızı yeniden kazanmamız gerekiyor. Bu proje bana göre, şehrimizi geri kazanma, şehrimizi kurtarma, şehrimizi keşfetme projeleri olarak adlandırmak mümkün. İlimizin bir kimliği var. Ancak hatırlatılması gerekiyor. Özellikle Belediye Başkanlığımızın ve Valiliğimizin çabaları ile belli bir mesafe aldığımızı söylemek mümkün. Fakat bu çalışmalara çok geç kalındığının da farkındasınızdır. Keşke bu çalışmalara yıllar önce başlanmış olsaydı ve belli değerleri yitirmeden onları kazanmamız mümkün olsaydı. Geçte olsa farkına vardığımız bu kıymetleri yeniden ayağa kaldırmak, bizden sonraki nesillere şehirlerini iade etmiş olacağız. Tüm kurumlarımıza ve ilimizde yaşayan her vatandaşa bu konuda gerçekten büyük vazifeler düşmektedir. Gerek talep anlamında, gerek imkanları varsa yaşadıkları yeri kazanmaları konusunda ısrarcı olmalılar. Yöneticileri de bu konuda daha duyarlı olmaya davet etmelidirler. İlgisizlik bu konuda bizim önümüzdeki en büyük engeldir. Bu anlamda halkımızın desteğini bekliyoruz. Başta İstanbul'dakiler olmak üzere imkanı olan işadamlarımıza buradan çağrı yapıyorum. Kendileri için Kastamonu için gelsinler burada uygun gördükleri konakları restore etmek suretiyle hem kendileri kazansın hem de ilimiz kazansın. Estetik olarak ülke olarak büyük bir çeşitlilik içinde olduğumuzu söylemek mümkün. Geçmiş değerlerimize baktığımızda ürettiğimiz her şeyde ilk göze çarpan her zaman estetiktir. Fakat sonraki dönemlerde bu estetiği insanlarımızda, ürettiklerimizde, kendi kentlerimizde, sokaklarımızda göremiyoruz. Bu uyanış son 10-15 yıl içinde olmuştur. Bu uyanış geç olsa da çok güzel olmuştur. Tekrar estetik değerli kazanmak, sokaklarımızı gururla dolaşabileceğimiz sokaklar haline getirmek ve kentimizin yeniden kimlik kazanması ile insanımızda çok farklı bir kimliğe kazanacağı konusunda hiçbir kuşku duymuyorum" dedi.

"KASTAMONU'NUN TARİHİNİ ORTAYA ÇIKARMAK İÇİN KONAKLAR SATIN ALIP RESTORE ETTİRİYORUZ"

Kastamonu'nun tarihi ve kültürel bir şehir olduğuna dikkat çeken Kastamonu Belediye Başkanı Tahsin Babaş ise, "Bu şehri iyi analiz yapmamız gerekiyor. Projeye karar verirken bu özelliğini hiç gözden kaçırmamız lazım. Belki Kastamonu sanayi şehri değil ama tarihi ve kültürel zenginliği ile tamamen bir turizm şehri. Belediye olarak bütün çalışmalarımızı da bu yönde yapıyoruz. Sit alanımız çok geniş. Eğer biz bu alan içindeki bütün yapıları koruyabilirsek bunları onarıp restore edip bir fonksiyon yükleyebilirsek en büyük faaliyeti yapmış olacağız. Yani gelecek nesillere de en büyük yatırımı bırakmış olacağız. Gittiğim her yerde Kastamonu'nun bu özelliğini vurguladığımız zaman büyük bir ilgi uyandırıyoruz. Mahallerinden tutun da tarihi dokusuna kadar, tarihi dokusundan kaynaklanan kimliğine kadar korumamız gerekli olduğuna inanıyorum. Çok güzel bir kalemiz var. bu kaleyi fonksiyonel hale getirip daha etkin bir şekilde he insanlarımıza hem de turizme sunabiliriz. Bunun için proje hazır. Tabi şu anda kalenin projesi bize devredildi. Biz de ciddi manada bir dekte bulabilirsek bunu kısa zamanda yapmayı planlıyoruz. Sadece kale değil kalenin çevresi kaledeki yollar diğer alanlar her konuda çalışmalarımız sürüyor. Vakıflar müdürlüğü de bu tarihi doku alanında çalışmalar yapıyor" ifadelerini kullandı.

BAŞKAN BABAŞ, KASTAMONU'DA İKAMET EDEN VATANDAŞLARA ÇAĞRIDA BULUNDU

Özellikle Kastamonu'da ikamet eden vatandaşlara çağrıda bulunan Başkan Babaş, "Kastamonu'dan konak satın alıp bunu çalıştırın ve bu konaklara bir fonksiyon yükleyelim. Özellikle butik otel olabilir ticari vasıf yüklenebilir. Bunun için teke tek dolaştık tescilli evleri. Bir kitap haline getirdik. Bu kitabı da herkese özellikle de iş adamlarımıza sunmaya çalıştık. Çok da ilgi görmedi. Ya biz anlatamadık ya da anlayamadılar. Tarihi kültürel dokunun ayağa kaldırılmasında hem tarihi açıdan hem de manevi açıdan büyük önem var. bunu biz illaki her ortamda anlatacağız. Anlatmaktan da usanmayacağız. Bu cadde projenin üçte biri. Üçte ikisi için de ciddi çalışmalar yapılıyor. Hatta biz karakolun karşısındaki konağı çok dökük bir vaziyetteydi kendi imkânlarımızla yapıyoruz. Yap işlet Devrek modeli ile vatandaşımızın birinden aldık. Bitmek üzere orayı da gençlik ve kültür evi şeklinde bir merkez haline getireceğiz. Kastamonu tarihi e kültürel olarak geniş bir mekâna sahip. Bizim de geliştirdiğimiz Şeyh Şaban-ı Veli'den, Atabey, Akmescit ve Kefeli Yolu var. O yolda sokak sağlıklaştırmasını bitirdik. Bu şekilde 6 tane aks geliştirdik. Bunları bitirdiğimizde Kastamonu'nun çehresi değişecek turizm gelişecek. Esnaflarımızın da biraz daha duyarlı olması lazım. Bu biraz da gönül işi. Bu işe halk olarak da gönül vermek lazım. Biz bu işin önünü bırakmayacağız. Tarihi ve kültüre miras konusunda yapılan projeler Kastamonu'yu geliştirecektir. Bu konuda projeler üretmeye devam ediyoruz. Bu konuda ısrarımı sürdüreceğim. Sadece sokak sağlıklaştırmaya kalbim yatıyor. Dışını yapıyorsunuz ama bir fonksiyon yükleyemezsiniz bir görevi olmuyor. İnşallah ilerleyen günlerde içlerini de yaparız bir fonksiyon yükleriz. Emeği geçen herkese teşekkür ediyorum. Kastamonu'nun bu gibi yatırımlara çok ihtiyacı var" diye konuştu.

"SOKAK SAĞLIKLAŞTIRMA PROJESİ, BİZİM ÖNEMSEDİĞİMİZ PROJELER ARASINDADIR"

Şeyh Şaban-ı Veli Sokak Sağlıklaştırma Projesinin Kastamonu ve Anadolu turizmi için büyük öneme sahip olduğunu belirten Kastamonu İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Tahir Zafer Karahasan da, "Konya'da Mevlana ne ise Kastamonu'da da Şeyh Şaban-ı Veli odur. Bu projeyi yapmak ve sunmak bizim için önemli idi. 3 önemli projelerimiz arasında yer alan bu projenin 1'inci kısmını açacağız. Bir diğer projemiz hükümet konağı ve diğer projemiz kaledir. Bu projeyi de tamamladık. Kısa bir süre sonra hükümet konağını da tamamlamış olacağız. Bu proje kapsamında ise 32 tane binanın cephesini iyileştirdik. Bu kapsamda masif ahşap kullanılarak orijinale uygun bir şekilde kapı pencere doğramaları, dış sıvaları düzeltildi. 1'inci kısım kaldırımlar ve caddeler yapıldı. Şimdi ise hedefimiz Sinabey Camii'nden 1'inci kısma kadar olan 2'nci kısmı tamamlamaktır. Çalışmalarımızın büyük bir kısmı bitti. Proje ihale yapılması noktasına getirdik. Bu cadde bir maneviyat bir, kültür caddesidir. Aynı zamanda Kastamonu'nun en eski caddelerinden bir tanesidir. Her noktasını işlememiz gerekir. Burası bir tarih yolu, bir kültür yolu olmalıdır. Ben projede desteği olan herkese teşekkür ediyorum" şeklinde konuştu.

Konuşmaların ardından protokol üyeleri tarafından açılış kurdelesi kesildi. Vali Yıldırım, beraberindekilerle birlikte sokak üzerinde yürüyüş yaparak binalarda incelemede bulundular.

Öte yandan, Şeyh Şaban-ı Veli Caddesi üzerinde restorasyon işlemleri ile eski yapıların giydirilmesi kapsamında yürütülen projede, Kastamonu'nun eski tarihinin yeniden ortaya çıkarılması amaçlanıyor.

Haber Ara