Dolar

32,5836

Euro

34,8208

Altın

2.411,68

Bist

9.645,02

Snowden: 'Hapise girmek için gönüllü oldum'

Snowden: 'Hapise girmek için gönüllü oldum'

9 Yıl Önce Güncellendi

2015-10-05 23:57:45

Snowden: 'Hapise girmek için gönüllü oldum'
ABD Ulusal Güvenlik Ajansı'nın (NSA) dinleme skandalını ortaya çıkaran kurumun eski sistem analisti Edward Snowden, hakkındaki casusluk suçlamalarından yargılanmasına ilişkin ABD hükümetiyle yürütülen pazarlık kapsamında, gönüllü olarak hapis cezası çekmek üzere ABD hükümetine teklifte bulunduğunu söyledi.

Rusya'nın başkenti Moskova'da İngiliz yayın kurumu BBC'ye röportaj veren Snowden, ABD hükümetiyle yapılan pazarlık kapsamında, "Hapishaneye girmek için gönüllü olduğumu hükümete birçok defa bildirdim" dedi.

İki yıldır Rusya'da yaşayan Snowden, hakkındaki itiraf pazarlığına ilişkin ABD hükümetinin henüz kendisiyle iletişime geçmediğini belirterek, "Bana şu ana kadar dedikleri tek şey, bana işkence etmeyecekleri oldu. Bence bu bir başlangıç. Ancak bunun ötesine geçemedik" ifadesini kullandı.

Avukatlarının halen Amerikalı yetkililerin kendileriyle iletişime geçmesini beklediğini aktaran Snowden, hapis ceza çekmeye hazır olduğunu bildirdi.

Snowden eğer ABD'li yetkilerle herhangi bir pazarlık yapmadan ABD'ye dönerse, Casusluk Yasası altında yargılanacak. Böyle bir durumda Snowden en az 30 yıldan başlayan hapis cezasına çarptırılabilir.

NSA'nın ABD ile diğer ülkelerde milyonlarca kişinin telefon konuşmalarını kaydederek istihbarat topladığını ortaya koyan belgeleri sızdırarak gündeme gelen Snowden, 23 Haziran 2013'te Rus havayolu şirketi Aeroflot'a ait uçakla Hong Kong'dan Moskova'ya gitmiş ve gümrük kapısından geçmeyerek havaalanının transit yolcu bölümünde kalmıştı.

Snowden havaalanından çıkmak ve diğer ülkelere gidebilmek için avukatı vasıtasıyla Rusya'dan geçici sığınma talebinde bulunmuştu. Talebi değerlendiren Rusya Federal Göçmen Bürosu, Snowden'a 1 Ağustos 2013'ten geçerli olmak üzere bir yıllık geçici sığınma hakkı ve Ağustos 2014'ten itibaren yurtdışına çıkış hakkı da tanıyan 3 yıllık oturum izni vermişti.

Haber Ara