Dolar

32,5988

Euro

34,8387

Altın

2.492,18

Bist

9.500,70

'Siyasi istikrar her şeyin zemini'

'Siyasi istikrar her şeyin zemini'

10 Yıl Önce Güncellendi

2015-05-27 16:30:23

'Siyasi istikrar her şeyin zemini'
Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, "Ekonominin sıhhatli olması için memlekette siyasi istikrar lazım. Siyasi istikrar her şeyin zemini. Siyasi istikrarı bozulup da ekonomisi sağlam bir ülke dünyada gösteremezsiniz" dedi.

Çeşme Devlet Hastanesi'nin yeni hizmet binası açılış törenine katılan Babacan, Türkiye'de son 12 yıllık dönemde her alanda büyük ilerlemeler sağladıklarını, bir yandan demokrasinin, bir yandan da ekonominin ilerlediğini belirtti.

Babacan, ekonomik gelişmelerin güzel sonuçlarını devlet hizmetlerinde görmeye başladıklarını ifade ederek, 12 yıllık dönemde her alanda devletin hizmetlerinden vatandaşların duyduğu memnuniyetin arttığını söyledi.

Özellikle sağlık alanında dünyaya örnek olacak bir reformu gerçekleştirdiklerini vurgulayan Babacan, şunları kaydetti:

"Geçen yıl Davos toplantılarında bir gece boyunca dünyadaki sağlık problemleri tartışıldı. Sağlık alanında ileri uzmanlar oradaydı, dünyanın önde gelen sağlık kuruluşlarının başkanları, sahipleri oradaydı, çok sayıda sağlık bakanı oradaydı. Bizden ana konuşmacı olmamızı istediler. Gelişmekte olan ülkelerden gelen davetliler kısa sürede nasıl sağlık hizmetlerinin kalitesini artırdığımızı merak ediyorlardı, gelişmiş ülkelerden gelenler de bu kadar kaliteli hizmeti nasıl makul maliyetlerle çözebildiğimizi merak ediyorlardı. Bir önceki Sağlık Bakanımız Recep Akdağ, Harvard Üniversitesi'nde ders veriyor. Pek çok ülkenin sağlık hizmetlerinin yöneticiliğinden sorumlu insanlar, hatta bakanlar geliyor orada ders alıyor."

-ABD'deki sağlık reformu

Ali Babacan, ABD Başkanı Barack Obama'nın geçmişte annesini gerekli sağlık hizmetini alamadığı için kaybettiğini, bu nedenle ABD'de bir sağlık reformu yapmaya çalıştığını ifade ederek, şöyle devam etti:

"Bizdekine benzer bir reform yapmaya çalıştı ama olmadı, izin vermediler. Biz bunu Türkiye'de gerçekleştirdik. Genel sağlık sigortası dedik, yani herkesin bir şekilde mutlaka devletin sunduğu sağlık hizmetinden yararlanması gerekir dedik. Bu insanlığın da sosyal devlet olmanın da gereği. İşi olan, çalışan prim ödüyor. 18 yaş altındaki herkes devletin sağlık güvencesi altında. Bu güvence çok geniş bir güvence.

Dünyanın çok az ülkesinde Türkiye'deki kadar kapsamlı genel sağlık sigortası mevcut. Bu kapsam çok daha iyi fiziki imkanlarla sunuluyor. Bu tesis 1, 5 yılda bitirilmiş. Eskiden bir kamu yatırımının bu kadar kısa sürede bitmesi mümkün değildi. 10 yılda tamamlanamayan yatırımlar vardı. Hem iyi bir planlama hem de kaynaklarımızın çok daha müsait olmasıyla bu hizmetler kısa sürede sunulabiliyor. Şehir hastaneleri projemizi başlattık. Türkiye genelinde 22 şehir hastanesi kuruyoruz. Her biri bir sağlık kompleksi, aslında bir hastane şehri. Çoğunun projeleri tamamlandı, bir kısmının inşaatı başladı. Tek tek hizmete girecek."

Bütün güzel hizmetlerin kuşkusuz ekonominin sıhhatli işlemesiyle olduğunu dile getiren Babacan, "İyi bir sağlık yönetimi her şeyin başı ama öncelikle bu işleri yapmak için sıhhatli bir ekonomi lazım. Ekonominin sıhhatli olması için memlekette siyasi istikrar lazım. Siyasi istikrar her şeyin zemini. Siyasi istikrarı bozulup da ekonomisi sağlam bir ülke dünyada gösteremezsiniz. Böyle bir şey yok. Siyasi istikrar her şeyin zemini. Öncelikle bu zemin sapa sağlam orada olacak. Onun üzerine sağlam bir makro ekonomik program, sağlam bir ekonomik yapı kuracaksınız, onun üzerine her türlü hizmet. sağlık, eğitim, adalet hizmeti... Ve ülkenin ihtiyaç duyduğu mikro ekonomik reformlar. 25 ayrı dönüşüm programı açıkladık, 2018 sonuna kadar 1248 eylem. Bunların hepsinin takvimi belli" şeklinde konuştu.

-"İnsani yardımda dünya üçüncüsüyüz"

Başbakan Yardımcısı Babacan, "Türkiye'nin önümüzdeki dönem başarısının devam etmesinin, 12 yılda yakaladığı başarının bundan sonraki dönemde de aynı hızla devam etmesinin ancak ve ancak siyasi istikrarla ve doğru politikalar konusunda ortaya konulan güçlü bir siyasi iradeyle mümkün olacağını" anlatarak, şöyle devam etti:

"Alllah korusun, 90'lı yılları yaşadık, önceki dönemleri yaşadık, enflasyonun, faizlerin çok yüksek olduğu, kamunun hizmet konusunda adeta döküldüğü dönemleri yaşadık. SSK hastanelerinin içinde bulunduğu durumu vatandaşlarımız gayet iyi hatırlıyor, ilaç kuyruğunu hatırlıyor. İlaç fiyatları neydi ne oldu. Bir antibiyotik kaç liraydı, kaç liraya düştü. Bunların hepsi iyi yönetimin, tasarruf anlayışının sonucu. Niyet iyi olunca, plan, program iyi olunca, belli kişiler de iş başında olunca işler düzeliyor. Ama tersi tabloda da Allah korusunda ülke bir felaketten diğerine sürüklenebiliyor. Önümüzdeki dönemde Türkiye'nin gösterdiği başarının devamı çok önemli. 230 milyar dolardan 800 milyar dolara çıkmış bir ekonomik büyüklüğümüz var. Artık enflasyon tek haneli rakamlara inmiş durumda. Faizler tek haneli rakamlara inmiş durumda. Türkiye artık alan el değil, veren el oldu pek çok alanda. Dünyanın dört bir yerinde sağlık tesisleri açıyoruz, insanların ihtiyaç duyduğu pek çok yerde sağlık hizmetlerimiz var. Darfur'un çöllerinden, Mogadişu'nun kırsal alanlarına kadar. Geçen yıl insani yardımlarda dünya üçüncüsü olduk. Dünyanın en büyük 16. ekonomisiyiz, ama insani yardımda dünya üçüncüsüyüz. Bizim bu meseleye bakışımızı vurgulamak açısından bu çok önemli. İnsan söz konusu olduğunda bakış açısı farklı olmalı. Sağlık hizmetlerimizin temelinde insan odaklı bakış var. Temel bir haktır iyi bir sağlık hizmeti. Adil şekilde bu hizmetten yararlanmak da çok önemli. Bazı ülkelerde parası olanar bu hizmetlerden yararlanabiliyor. İnsanlık maalesef her yerde aynı oranda savunulmuyor."

Babacan konuşmasının ardından açılış kurdelesini kestiği hastaneyi gezdi.

Çeşme Devlet Hastanesinin yaklaşık 18 milyon liraya mal olduğu, önceki hastanede 25 olan yatak sayısının 75'e çıktığı, ayrıca 18 diyaliz yatağı, 7 yoğun bakım yatağı, 3 ameliyathane, 20 poliklinik odası, 2 doğum salonu ve yeni doğan ünitesinin bulunduğu belirtildi.

Haber Ara