Dolar

32,3275

Euro

35,0894

Altın

2.298,00

Bist

8.984,15

Sırbistan'ın Makedonya'daki diplomatlarını geri çağırması

Makedonya Dışişleri Bakanı Dimitrov:- 'Makedonya hükümeti, burada Sırbistan da dahil olmak üzere hiçbir komşusunun zararına istihbarat faaliyetleri gerçekleştirmemiş, bu yönde bir niyeti olmamış veya bu yönde talimat vermemiştir. Devlet kurumları anayasal düzenin ve vatandaşların korunması için yasalar uyarınca çalışmaktadır'

7 Yıl Önce Güncellendi

2017-08-22 20:33:06

Sırbistan'ın Makedonya'daki diplomatlarını geri çağırması
Makedonya Dışişleri Bakanı Nikola Dimitrov, yeni hükümetin bölgesel iş birliğine yaklaşımının temelinde bölgede var olan sorunların çözümü olduğunu söyledi.

Dışişleri Bakanı Dimitrov, Sırbistan'ın Makedonya'daki büyükelçiliğinde çalışan tüm diplomatların istişare için geri çağrılması ile ilgili basın toplantısı düzenledi.

Yeni hükümet olarak bölgesel iş birliğine olan yaklaşımlarının temelinde bölgede var olan sorunların çözümü olduğunu belirten Dimitrov, "Makedonya hükümeti, burada Sırbistan da dahil olmak üzere hiçbir komşusunun zararına istihbarat faaliyetleri gerçekleştirmemiş, bu yönde bir niyeti olmamış veya bu yönde talimat vermemiştir. Devlet kurumları anayasal düzenin ve vatandaşların korunması için yasalar uyarınca çalışmaktadır." diye konuştu.

Makedon hükümetinin komşularına açık kapı, yeni çözümler, yapıcı ve açık erişim politikası uyguladığını dile getiren Dimitrov, bu politikaların çevredeki ülkelerle iyi komşuluğun, iş birliğinin ve ortaklığın iyileştirilmesine yönelik olduğunu vurguladı.

Anlaşmazlıkların sadece doğrudan diyalog aracılığıyla çözülebileceğini dile getiren Dimitrov, şöyle devam etti:

"Bölgenin ve Avrupa-Atlantik entegrasyonu isteyen halkların Avrupa perspektifine doğru istikrarlı şekilde ilerlemesinin tek yolunun bu olduğuna inanıyoruz. Komşularımızın başarısı bizim başarımızdır, bizim başarımız da komşularımızın başarısıdır."

Mevkidaşı İvica Dacic ile Makedonya'nın Belgrad Büyükelçisi aracılığıyla görüşme talep ettiğini ve bunun yarın gerçekleşmesini beklediğini belirten Dimitrov, Belgrad'ın dostça ilişkileri sürdürme ve durumu normal şartlara döndürme yönündeki duruşunu memnuniyetle karşıladığını sözlerine ekledi.

İki ülke arasındaki ilişkiler, Makedonya'nın bağımsızlığını da tanıdığı Kosova'nın UNESCO üyeliğini desteklemesi nedeniyle geçen ocak ayında gerilmişti.

Sırbistan Dışişleri Bakanı Ivica Dacic, Makedonya'yı anayasal ismi olan "Makedonya Cumhuriyeti" olarak tanıdıkları için büyük hata yaptıklarını ifade etmişti. Dacic daha sonra da "Makedonya bize nasıl davranırsa biz de onlara öyle davranırız." açıklamasında bulunmuştu.

Sırbistan tarafı son olarak Makedonya'nın başkenti Üsküp'teki büyükelçilikte çalışan tüm diplomatlarını istişare için Belgrad'a çağırmıştı.

Haber Ara