Dolar

32,5885

Euro

34,8412

Altın

2.508,17

Bist

9.693,46

Sinirlioğlu'nun görüştüğü sır İsrailli kim?

Türkiye Dışişleri Bakanlığı Müsteşarı Feridun Sinirlioğlu'nun Roma'da görüştüğü İsrail Dışişleri Bakanlığı Genel Direktörü Dore Gold kimdir?

10 Yıl Önce Güncellendi

2015-06-23 06:16:51

Sinirlioğlu'nun görüştüğü sır İsrailli kim?

TİMETÜRK I HABER MERKEZİ

1953 doğumlu Dore Gold, İsrail dış politikasının kilit isimlerinden. Halen İsrail Dışişleri Bakanlığı Genel Direktörü olarak görev yapan Gold, daha önce Filistinlilere karşı şahin görüşleriyle bilinen Ariel Şaron'a danışmanlık yaptı. İsrail bürokrasisi içerisinde 'Siyonist' yönüyle bilinen Gold, uluslararası toplantılarda dindar kimliğinden taviz vermiyor. Pek çok televizyon programına ve uluslararası toplantıya Yahudilere has şapkasıyla katılan Gold, İsrail'in Birleşmiş Milletler'deki 11.Elçisi olarak da görev yaptı.

1953 yılında ABD'nin Connecticut bölgesinde doğan Gold, Siyonist bir ailede yetişti ve Ortadoks Yahudilere ait bir ilkokulda öğrenim hayatına başladı. Daha sonra Siyasal Bilimler alanında eğitim gören Gold, "Nefretin Krallığı: Suudi Arabistan Yeni Küresel Terörizmi Nasıl Destekliyor" isimli bir kitabın müellifi. Suudi Arabistan'ın ABD'ye karşı uluslararası terörü gizlice desteklediğini savunan Gold, halihazırda Kudüs'te yaşıyor.

Haaretz'e göre herhangi bir şekilde inancın denkleme dahil olduğu bir diplomatik konu varsa Dore Gold İsrail adına o konuyu en iyi bilendir ve İsrail diplomasinin gizli fakat en çok sır tıtan yüzü de yine Dore Gold'dur.

İyi düzeyde Arapça bilen Gold, politik ve bürokratik kariyerine 1985 yılında başladı. Moşe Dayan Yakın Doğu Çalışmaları Merkezi'nde çalıŞtı ve 1991 yılında İsrail delegasyonuyla birlikte Madrid Barış Konferansı'na katıldı. Netanyahu'nun Dışişleri Bakanlığı yaptığı dönemde, Likud Partisi liderliği adına Ürdün'de de görüşmelere katıldı. Netanyahu ile Ürdün liderliği arasında 1994 ve 1995 boyunca devam eden Londra, Amman ve Akabe görüşmelerinde de bulunan Gold, bütün bu görüşmelerde üstlendiği rol nedeniyle İsrail'in yaşayan 'sır küpü'.

İsrail ile Filistin Kurtuluş örgütü arasındaki Oslo sürecinde de kritik bir üstlenen Gold, aynı zamanda Yaser Arafatile Gazze şeridinde düzenlenen toplantılarda İsrail adına karar verici pozisyondaydı ve müzakere heyetindeydi. Doğu Kudüs sorunu, Suriye ile yaşanan Golan Tepeleri krizi gibi konularda belirleyici pozisyonda bulunan Gold, Güney Lübnan'daki işgalin sona erdirildiği yıllarda da taraflar arasındaki çözüm sürecinin bir parçasıydı.

1997 ile 1999 yılları arasında Birleşmiş Milletler Büyükelçliği görevini yürüten Gold, elçilik görevi esnasında İsrail'in çok sık kriz yaşadığı Birleşmiş Milletler ile sorunların çözümü noktasında ciddi rol üstlendi.

2001 ve 2003 yılları arasında dönemin israil Başbakanı Ariel Şaron ile çalışan Dore Gold, Bush ve Şaron arasındaki Akabe Zirvesi'nde de yer aldı. Gold, aynı dönemde ABD'de pek çok televizyon yayınına konuk olarak Suudi Arabistan'ın uluslararası terörizmi destekldiği iddialarını yineledi ve Suudi Arabistan'ın hem ideolojik hem de finansal destek noktasında uluslararası terörizmin arkasındaki güç olduğunu savundu.

İsrail 2008 - 2009 yılları arasında Gazze'de gerçekleştirdiği katliamla ilgili Birleşmiş Milletler tarafından hazırlanan Richard Goldstone imzalı raporun oluşum sürecinde de İsrail'i temsil eden isimlerden birisi Dore Gold oldu.

2013 yılında tekrar Benjamin Netanyahu'nın danışmanlığı görevine getirildiği duyurulan Dare Gold, halihazırda İsrail'in diplomatik meselelerinde kritik akıl olmayı sürdürüyor.

Gold'un, "Nükleer İran'ın yükselişi: Tahran Batı'ya nasıl kafa tutuyor?", "Kudüs için Savaş: Radikal İslam, Batı ve Kutsal Kentin Geleceği", "Babil'in Kulesi: Birleşmiş Millet Nasıl Global Kaosu Tetikliyor?", "Nefretin Krallığı: Suudi Arabistan Küresel Terörizmi Nasıl Destekliyor?" ve "Ortadoğu'da Amerikan Askeri Stratejisi: CENTCOM'un İsrail Savunmasına Etkileri" başlıklı kitapları bulunuyor.

Haber Ara