Dolar

32,3794

Euro

35,0563

Altın

2.326,05

Bist

9.108,73

Sincan'daki 'himmet' davası

Sincan'daki 'himmet' davası

9 Yıl Önce Güncellendi

2016-05-05 11:35:25

Sincan'daki 'himmet' davası
Sincan'da kurdukları dernek adına cami yaptıracaklarını söyleyerek, "himmet" adı altında topladıkları parayı kendilerine yakın kurum, vakıf, kişi ve kuruluşlara usulsüz aktardıkları iddiasıyla, tutuksuz 18 sanığın yargılanmasına devam edildi.

Sincan 1. Ağır Ceza Mahkemesindeki duruşmaya bazı tutuksuz sanıklar ile avukatları katıldı.

Mahkeme Başkanı, suça konu cami inşaatıyla ilgili bilirkişi raporunun geldiğini bildirdi.

Sanık avukatları, raporu görmediklerini belirterek, raporu inceleyerek beyanda bulunmak amacıyla süre talep etti.

Cumhuriyet savcısı, ilgili arazinin cami inşaat projesine uygun olup olmadığının incelenmesi için rapor istendiğini ancak bilirkişilerin bunu yeterince irdelemediğini savunarak ek rapor alınmasını istedi.

Mahkeme, sanık avukatlarının bilirkişi raporunu inceleyip beyanda bulunmaları için süre verilmesine, cumhuriyet savcısının talebi doğrultusunda da ek rapor alınmasına karar verdi.

Sincan Belediyesine yazı yazılarak, suça konu yerle ilgili inşaat ve tadilat ruhsatlarının istenmesini de karara bağlayan mahkeme, bazı sanıkların yurt dışına çıkış yasağının devamına karar vererek duruşmayı erteledi.

- İddianame

Ankara Batı Cumhuriyet Başsavcı Vekili Ahmet Hamdi Kaya tarafından hazırlanan iddianamede, sanıkların, Sincan'da kurdukları Kültür Derneğimizi Yaşatma ve Eğitime Hizmet Derneği ile "Sincan'a yakışır, tarihi özellikleri olan, Kocatepe Camisi gibi bir cami" yaptıracaklarını beyan ederek, vatandaşlardan "himmet" adı altında topladıkları yardım ve bağışları kendilerine yakın gördükleri kurum, vakıf, kişi ve kuruluşlara "bağış" adı altında usulsüz şekilde aktardıkları belirtiliyor.

İddianamede, şüpheli olarak Mehmet Yiğit, Pevril Geçer, Beytullah Çakmak, Hüseyin Sözen, Muharrem Fiyci, Abdulhamit Altınbaş, Cafer Taşan, Mustafa Gezer, Yusuf Duru, Osman Turgut, Atila Ulucan, Mustafa Ekinci, Aşkın Bayhan, Ayhan Kerim Doğan, Ahmet Arslan, Harun Yeşilyurt, Adem Akın ve Hilmi Özsoy yer alıyor.

Dernek yönetim kurulu üyelerinin, bilirkişi raporunda belirtildiği gibi, sorumlulukları altında bulunan derneğe ait parayı usule aykırı, kime, ne amaçla verildiği belli olmayacak şekilde Maltepe Dershanesine aktardıkları savunulan iddianamede, derneğin 5 Haziran 2012'de kurduğu Kültür Sincan İnşaat Mimarlık Sanayi ve Ticaret Limited Şirketi tarafından iki ayrı tarihte Turgut Özal Üniversitesine "bağış" adı altında ödeme yaptığı kaydediliyor.

İddianamede, bu bağışların muhasebe kayıtlarında, kasa ve banka hesaplarında gösterilmediği, fatura ve dekontların incelenmesinden böyle bir bağışın yapıldığı sonucunun çıkarıldığı savunuluyor.

İddianamede sanıkların, "müteselsilen dini inanç ve duyguların istismarı suretiyle dolandırıcılık", "müteselsilen vakıf veya dernek tüzel kişiliklerinin araç kullanılması suretiyle dolandırıcılık", "tacir veya şirket yöneticisi olan ya da şirket adına hareket eden kişilerin ticari faaliyetleri sırasında dolandırıcılık", "ihaleye fesat karıştırma", "müteselsilen özel belgede sahtecilik", "müteselsilen resmi belgede sahtecilik", "suçtan kaynaklanan mal varlığı değerlerini aklama", "müteselsilen hizmet nedeniyle güveni kötüye kullanma" gibi suçlardan cezalandırılması talep ediliyor.

VİDEO HABER

Sahibinden 16 milyon TL'ye satılık ‘tarihi kilise’

Haber Ara