Dolar

32,5905

Euro

34,8104

Altın

2.498,82

Bist

9.437,79

Şiiler Halep'te 'kutsal savaş'a hazırlanıyor

İngiliz Guardian gazetesi, Esed ordusu ve Şii milislerin Halep'e yoğun bir saldırı başlatma hazırlığında olduğunu iddia etti.

8 Yıl Önce Güncellendi

2016-09-30 12:23:40

Şiiler Halep'te 'kutsal savaş'a hazırlanıyor

TİMETURK I HABER MERKEZİ

Melahat KEMAL

İngiliz yayın organı Guardian Esed ordusu ve Şii milislerin, Halep'in doğusunda muhaliflerin kontrolü altında bulunan ve Rus ve rejim uçakları tarafından bir haftadır yoğun bir biçimde bombalanan bölgelere yakın zamanda şiddetli bir saldırı gerçekleştirme hazırlığında olduğunu iddia etti.

İDDİALAR VE GERÇEK SAYILAR

Guardian tarafından yayımlanan yazıda, Halep'in doğusuna gerçekleştirilmesi planlanan saldırıda Esed ordusundan 6 bin kişinin ve Şii milislerden de 5 bin kişinin katılacağı aktarıldı.

İngiliz yayın organının verdiği sayılar, Esed güçleri açısından azaltılmış ve Şii milisler açısından da abartılmış durumda.

Halep operasyon odasından ve yerel kaynaklardan alınan bilgilere göre Esed'in Halep kent merkezi, Kastillo yolu, güneydeki Ramuse ve batı kanadındaki Sebil, Şehba, Halep Üniversitesi bölgelerindeki askeri gücü 11 bin civarındayken Şii milislerin sayısı ise 4400 civarında.

Şİİ MİLİSLER 'KUTSAL SAVAŞ' İÇİN HALEP'TE

Halep için uygulamaya konulması düşünülen bu son büyük savaşın Esed rejimi tarafından Şam'ın savaş odalarında planlanmadığı, çok daha geniş kapsamlı planın parçası olduğu ortaya çıkıyor.

Suriye'de savaşan Şii militanlar, bölgenin geleceğini tayin edeceğini düşündükleri 'kutsal savaşa' hazırlanmak üzere İran, Irak, Lübnan ve Afganistan'dan geldi.

Halep'in doğusunda gerçekleştirilmesi planlanan büyük savaşta, Esed ordusunun Şii militanların gerisinde kalacağı ve geri destek görevini üstleneceği söyleniyor.

İşte bu yüzden Guardian haberinde olduğu gibi Esed güçleri olduğundan az, Şii militanların sayısı ise fazla veriliyor.

İRAN DESTEKLİ KOMUTANLAR DA HALEP'TE

Savaşın ve bombardımanların yoğunlaşması ile birlikte İran destekli Irak'taki Şii komutanların ve militanların Halep'e geldiği görüldü.

Bu Şii komutanlardan biri de İran dini lideri Hamaney'e bağlılığı ile tanınan Irak'taki militan grup Kataib-i Hizbullah'ın lideri Akram el Kaabi idi.

Kaabi, Suriye'ye gelme sebeplerini kutsal savaşa katılmak olarak açıklarken Esed karşıtlarını Yezid ve Muaviye'nin torunları olarak adlandırdı.

Haber Ara