Dolar

32,5631

Euro

34,7051

Altın

2.411,57

Bist

9.645,02

Senegal'de 'Magal Günü' kutlamaları

Dünyanın farklı bölgelerinden milyonlarca Müslüman, Senegal'in önemli dini topluluklarından Müridi tarikatının Magal kutlamaları için Senegal'in Tuba şehrinde toplandı.

9 Yıl Önce Güncellendi

2015-12-01 06:08:26

Senegal'de 'Magal Günü' kutlamaları

AA'nın haberine göre: "Magal Günü", Müridilik tarikatının kurucusu Şeyh Ahmedu Bamba'nın, Senegal'in Fransızlarca işgaline başkaldırdığı gerekçesiyle Gabon'daki sürgün günlerinde yoğun ibadet ve nefis eğitimi halindeyken Allah'ın kendisine lütfettiği manevi hallere şükredilmesi amacıyla her yıl hicri takvime göre Safer ayının 18'inde kutlanıyor.

Bu önemli günün 121. yılında Senegal'in başkenti Dakar'a 200 kilometre uzaklıktaki Tuba kentinde ibadette bulunmak ve zikir yapmak isteyen Müridiler, uzun ve zorlu bir yolculuğun ardından şehre ulaşabildi.

Müridiler, Senegali işgal eden Fransızlara karşı sergilediği "sivil itaatsizlik" nedeniyle sürgüne gönderilen Ahmedu Bamba'nın "deniz gaybetini" (1895'te başlayan ve 1902'ye kadar süren 8 yıllık sürgün hayatını) anmak amacıyla Magal kutlamaları için büyük heyecanla bir araya geldi.

"Magal'ın anlamı aslında onun sürgüne gönderildiği günün kutlanmasıdır"

Müridilik tarikatının resmi sözcüsü Serigne Bassirou Abdou Khadre Mbacke, Ahmedu Bamba'nın halkın eğitilmesini kendisine görev edindiğini belirtti.

Bütün felsefesinin ve çalışmalarının kaynağının "keşif ve ilhama dayalı bilgi" odaklı olduğunu anlatan Mbacke, "Fransız sömürgeciler, Ahmedu Bamba'nın silah ve şiddete başvuracağını sandılar. Halbuki Ahmedu Bamba'nın cihadı, bilgi, hikmet ve Allah korkusu temelliydi. O, şahsına ve halka uygulanan baskılar karşısında sivil itaatsizliği tercih ediyordu" diye konuştu.

Daha sonra 8 yıl Gabon'a sürülen Ahmedu Bamba'nın bu dönemde çok zorlandığını dile getiren Mbacke, şöyle devam etti:

"Senagal'e geri getirdikleri ve birkaç ay sonra tekrar isyanla suçladıkları Ahmedu Bamba'yı bu kez Moritanya'ya 5 yıllığına sürgüne gönderdiler. Daha sonra tekrar Senegal'in başka bir yerinde, Diourbel'de 15 yıl boyunca ev hapsinde tuttular. 1921'de Allah ona 'artık imtihanlar bitti' diyerek bir mesaj gönderdi. Magal'ın anlamı aslında onun sürgüne gönderildiği günün kutlanmasıdır."


"Tüm tarikatlar bugün Allah'a şükretmek için toplanıyor"

Mbacke, Magal'ın dini değerinin yanı sıra sosyal ve ekonomik öneme de sahip olduğuna işaret ederek, şunları söyledi:

"Dini açıdan bakıldığında tüm tarikatlar Allah'a şükretmek için bugün burada toplanıyor. Sosyal açıdan bakıldığında ise hiçbir tarikata mensup olmayan Müslümanlar, İslam'ı daha iyi anlamak için buraya geliyor. Ekonomik açıdan ele alacak olursak da Magal dolayısıyla Senegal'de resmi tatil olmasına karşın neredeyse tüm esnaf kazançlarında bugün yüzde 70 artış sağlıyor. 2012'de Magal kutlamaları sebebiyle esnaf yaklaşık 400 milyon dolar ciro elde etti."

Mbacke, Ahmedu Bamba'nın tarikat kurmayı düşünmediğini, İslam'ı ihya etmeyi görev edindiğini vurguladı.

Araştırmacılara göre, Fransa'nın sömürgecilik dönemlerinde hakkında idam ve sürgün kararı verdiği Ahmedu Bamba, Gabon ve Moritanya gibi ülkelerde faaliyetlerine devam etti. Kadiri tarikatının da etkisinin bulunduğu Müridi hareketi, bu dönemde sergilediği pasif direnişi ve emperyalizme karşı duruşuyla Afrika halklarına örnek oldu.

Haber Ara