Dolar

32,5023

Euro

34,9630

Altın

2.429,49

Bist

9.811,51

'Selam Tevhid'de kumpas' davası

'Selam Tevhid'de kumpas' davası

9 Yıl Önce Güncellendi

2016-05-05 11:25:32

'Selam Tevhid'de kumpas' davası
"Fetullahçı Terör Örgütü/Paralel Devlet Yapılanması"nın (FETÖ/PDY) "Selam Tevhid" soruşturmasında kumpas kurduğu iddiasına yönelik açılan dava kapsamında firari sanıklar Fetullah Gülen ve Emre Uslu ile eski emniyet müdürleri Yurt Atayün ve Ömer Köse'nin de aralarında bulunduğu 22'si tutuklu 81 sanığın yargılanmasına devam ediliyor.

İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesindeki kapalı duruşmaya, sanıklar ile avukatları katıldı.

Duruşmaya, 10 bin 529 sayfalık iddianamenin okunmasıyla devam edildiği öğrenildi. İddianamenin 6 bin sayfasının okunduğu belirtildi.

Duruşmanın öğleden sonraki bölümünde, tutuklu sanıkların ve avukatlarının tahliyeye yönelik taleplerinin alınması bekleniyor.

Bu arada "Selam Tevhid" soruşturmasında hakkında ayrı dava açılan gazeteci Gültekin Avcı'nın dava dosyasının, bu dosyayla birleştirildiği ve tutuklu sanık Avcı'nın bugünkü duruşmada yer aldığı öğrenildi.

Mahkemenin 7 Nisan'daki duruşmasında tutuklu sanıklardan Erhan Körtek'in tahliyesine karar verilmiş ve tutuklu sanık sayısı 21'e düşmüştü. Gültekin Avcı'nın dosyasının birleştirilmesiyle tutuklu sayısı tekrar 22'ye çıkmış oldu.

- Süreç

İstanbul Cumhuriyet Başsavcıvekili İrfan Fidan tarafından hazırlanan 10 bin 529 sayfalık iddianamede, aralarında firari sanıklar Gülen, Uslu ile eski emniyet müdürleri Atayün, Köse ve muvazzaf subayların da bulunduğu 122 sanık yer alıyor.

İddianamede, 122 sanığın 'Türkiye Cumhuriyeti hükümetini ortadan kaldırmaya veya görevini yapmasını engellemeye teşebbüs etme' suçundan ağırlaştırılmış müebbet hapisle cezalandırılmasının talep ediliyor. İddianamede, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Başbakan Ahmet Davutoğlu, bazı bakanlar, MİT Müsteşarı, üst düzey siyasi parti temsilcileri, gazeteciler ve kamu görevlilerinin de aralarında bulunduğu 968 kişi müşteki olarak yer alıyor.

Mahkeme heyeti, davanın 3. duruşmasında, CMK 182. maddesindeki "Genel ahlakın veya kamu güvenliğinin kesin olarak gerekli kıldığı hallerde, duruşmanın bir kısmının veya tamamının kapalı yapılmasına mahkemece karar verilebilir" hükmü uyarınca, tüm duruşmaların kapalı yapılmasına karar vermişti.

Davanın 18 Mart'taki duruşmasında ise aralarında Fetullah Gülen, Emre Uslu ile tutuklu yargılanan 23 muvazzaf askerin de bulunduğu 44 sanık hakkındaki dosyanın ayrılarak, Adana ve Hatay'da MİT'e ait tırların durdurulması olayına ilişkin Yargıtay 16. Ceza Dairesindeki dava dosyasıyla birleştirilmesine hükmedilmişti. Firari sanıklar Gülen ve Uslu hakkındaki dosyanın, MİT tırlarının durdurulmasına ilişkin suçları kapsadığı gerekçesiyle Yargıtay'a gönderildiği, diğer suçlar yönünden yargılamanın ise İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesinde devam ettiği kaydedilmişti.




Haber Ara