Dolar

32,5194

Euro

34,7430

Altın

2.487,93

Bist

9.524,59

'Saraciye' kadın elinde yeniden şekillenecek

'Saraciye' kadın elinde yeniden şekillenecek

10 Yıl Önce Güncellendi

2015-07-05 11:54:04

'Saraciye' kadın elinde yeniden şekillenecek
Eski el sanatlarından olan ve gelişen teknolojiyle unutulmaya yüz tutmuş saraciye, kadınların elinde yeniden hayat bulacak.

Tekirdağ Süleymanpaşa Halk Eğitim Merkezi ve İŞKUR Tekirdağ Müdürlüğü tarafından hazırlanan kurs kapsamında 22 ev hanımı, halk arasında saraciye olarak bilinen, ham deriden çanta, cüzdan, kemer gibi eşyalar üreterek hem mesleği yaşatıyor hem de ev bütçelerine katkı sağlıyor.

Tekirdağ Süleymanpaşa Halk Eğitim Merkezi Müdürü Suat Aydın, AA muhabirine yaptığı açıklamada, merkez olarak kültürel mirası yaşatmak için unutulmaya yüz tutmuş ve kaybolmuş el sanatlarına özel bir ilgi gösterdiklerini belirtti.

Amaçlarının kültürel mirası yaşatmak ve onlara sahip çıkmak olduğunu vurgulayan Aydın, şunları söyledi:

"Tabii bunları günümüze uyarlayarak bu sanatı, bu mesleği yaşatmak istiyoruz. Bu düşünceden hareketle İŞKUR iş birliğiyle saraciye montajcısı kursu açtık. Bu kursa 22 ev hanımı arkadaşımız katılıyor. Kursta kullanılan malzemeleri ve kursiyerlerimizin cep harçlıklarını İŞKUR karşılıyor. Kursun yerini ise biz karşılayıp burada gerçek deriyle çanta kemer cüzdan ve deriyle yapılabilecek her türlü ürünü yapıp kadınlarımıza meslek öğretmeye çalışıyoruz. Buradaki asıl hedefimiz kadınlarımızın iş hayatına katılmasını üretimle katılmasını sağlamak."

- Kurs sonunda ister evde ister fabrikada çalışabilecekler

Suat Aydın, kursa katılan ev hanımlarının eğitim sonunda ham deriden istediği ürünü üretebilecek duruma geleceğini anlattı.

"Ben fabrikada çalışmak istemiyorum, bir iş yerinde çalışmak istemiyorum serbest zamanlı çalışarak evime gelir getirmek istiyorum, para kazandırmak istiyordum" diyen herkese hitap ettiklerini dile getiren Aydın, şunları söyledi:

"Bu mesleği öğrendikten sonra buradaki kursiyerimiz evine deri alıp çantayı, kemeri veya cüzdanı yapıp satıp gelir elde edebilecek ve aile bütçesine katkı yapmış olacak. Böylece evinden üretime katkıda bulunacak ve bu alanda çalışmak isterse deri fabrikalarında, atölyelerinde çok rahat çalışabilecek."

- Deriler, kadın estetiğiyle hayat bulacak

Kursun eğitmeni Burcu Arı ise derinin işlenmesinin zor olduğunu ancak kadınların istediği zaman yapamayacağı hiçbir şeyin olmadığı ifade etti.

Derileri ham olarak alıp kadınların becerikli ellerinde güzel ürünlere dönüştürdüklerini anlatan Arı, kursta hem teorik hem pratik eğitimlerin verildiğini aktardı.

İlk önce işlemlerin nasıl yapılacağı hakkında bilgiler verdiğini, daha sonra ise karton üstünde alıştırma yaptıklarını belirten Arı, "Daha sonra derinin kesiminden başlıyoruz ölçülere göre. Kesim işlemenin ardından deri üzerine desen tasarlamayı öğretiyoruz, bunun sonrasında ise kesim işlemimiz var. Kesilen parçaları ıslatıyoruz ve şekilleri kabartarak ürünü ortaya çıkarıyoruz. Meydana gelen ürünü cilalayıp son olarak tokasını takıp satışa sunuyoruz" diye konuştu.

Haber Ara