Dolar

32,3776

Euro

35,0228

Altın

2.325,48

Bist

9.088,71

Salih: Siyasi bir çözüm için 4 yol haritası sundum

Eski Yemen Cumhurbaşkanı Salih 'ABD, AB, Rusya, Suudi Arabistan ve Körfez ülkelerine siyasi çözüm için 4 yol haritası sundum' dedi.

7 Yıl Önce Güncellendi

2017-05-19 11:12:28

Salih: Siyasi bir çözüm için 4 yol haritası sundum

Yemen'in eski Cumhurbaşkanı Ali Abdullah Salih, ülkede iki yıldan uzun süredir devam eden çatışmaların sona ermesi için çözüm önerilerini ABD, Avrupa Birliği (AB), Rusya, Suudi Arabistan ve Körfez ülkelerine sunduğunu belirtti.

Salih, liderliğini yaptığı Genel Halk Kongresi Partisi'nin kadın yöneticilerine yönelik konuşmasında, "ABD, AB, Rusya, Suudi Arabistan ve Körfez ülkelerine siyasi çözüm için 4 yol haritası sundum" dedi.

Yemen'deki durumun bu yolla veya başka yollarla bir şekilde düzeleceğini ifade eden Salih, "Biz herhangi bir zararı olmayan girişimler ortaya koyduk. Eğer bizi dize getirmek isterlerse, ister büyük, ister küçük, ister zengin, ister fakir olsun hiçbir uluslararası siyasi güce boyun eğmeyeceğiz" diye konuştu.

Salih, önerdiği çözüm planlarının içeriğine, Husiler ile koordinasyon halinde hazırlanıp hazırlanmadığına ya da söz konusu ülkelerin tepkilerine ilişkin bilgi vermedi.

Birleşmiş Milletler (BM) Yemen Özel Temsilcisi İsmail Vild eş-Şeyh Ahmed daha önce BM'nin, Yemen'de ramazan öncesinde ateşkese varılması için taraflar arasında barış görüşmelerinin yeniden başlamasına çalıştığını duyurmuştu.

Şeyh Ahmed'in Umman'ın başkenti Maskat'ta Husiler ve devrik Cumhurbaşkanı Salih'i temsil eden bir heyetle ramazan öncesi ateşkes konusunu görüşmesi bekleniyor. Yerel basında, BM'nin daha önceki yol haritasında, "Husilerin başkent Sana'dan çekilmesini" öngören maddenin El-Hudeyde'den çekilmeleri şeklinde yeniden düzenleneceği ihtimali üzerinde duruluyor.

Yemen'deki anlaşmazlığın çözümü için taraflar arasında geçen yıl Kuveyt'te ABD gözetiminde gerçekleşen görüşmeler 90 gün sürmüş ancak sonuç alınamamıştı.

Yemen'de Husiler ve onlara destek veren Salih yanlıları ile Suudi Arabistan öncülüğündeki uluslararası koalisyonun destek verdiği meşru hükümet güçleri arasındaki çatışmalar iki yıldan uzun süredir ülkenin çeşitli bölgelerinde devam ediyor.

(HABERE GİTMEK İÇİN FOTOĞRAFA TIKLAYINIZ)

624394

638539

VİDEO HABER

Sahibinden 16 milyon TL'ye satılık ‘tarihi kilise’

Haber Ara