Dolar

32,5141

Euro

34,5732

Altın

2.493,98

Bist

9.548,09

Sağlık bakanlığından 'Aşı Takip Sistemi' önlemi

Sağlık Bakanlığı aşı bulundurulan 11 bin 945 noktada ısı ve stok takibinin ATS ile online olarak yapıldığını bildirdi.

8 Yıl Önce Güncellendi

2017-01-03 21:56:59

Sağlık bakanlığından 'Aşı Takip Sistemi' önlemi

Sağlık Bakanlığı, son zamanlarda İstanbul'un çeşitli ilçelerinde görülen elektrik kesintileri üzerine açıklama yaparak aşı bulundurulan 11 bin 945 noktada ısı ve stok takibinin ATS ile online olarak yapıldığını bildirdi. Bakanlıktan yapılan açıklamada, "Aşı bulunduran birimlerde jeneratör ya da kesintisiz güç kaynağı bulunmaktadır. Elektrik kesintisi olduğu an bu sistemler devreye girmektedir. Aşı uygulayan tüm birimlerimizde kısa uzun ömürlü aşı nakil kapları mevcut olup hem nakillerde hem de aşı uygulayan birimlerde aşı saklanmasında kullanılmaktadır" denildi.


Sağlık Bakanlığı, Türkiye genelinde Türkiye Halk Sağlığı Kurumu tarafından sevk ve idaresi gerçekleştirilen aşı ve antiserumların saklandıkları depo/dolaplarla ve nakil işlemlerinde kullanılan araçlardaki sıcaklık ve stok takibini gerçek zamanlı olarak yaparak; gerekli bilgilerin kayıt altına alınması, ilgili merkezlerden izlenmesi ve gerekli durumlarda uygun yöntemlerle uyarı yapılarak aşıların etkinliğinin korunarak aşı uygulamalarının iyileştirilmesi, aşı güvenliğinin sağlanması, düzensiz dolap ve depoların kontrol altına alınması, aşı ve antiserumların bozulmasının ve imha edilmesinin önlenmesi amacıyla Aşı Takip Sistemi (ATS) kurulduğunu bildirdi.


Sağlık Bakanlığından yapılan açıklamada, "Bugün itibarıyla aşı bulundurulan 11 bin 945 noktada ısı ve stok takibi online olarak yapılmaktadır. Ek olarak enerji kesintilerinde uyarı sistemi üzerinden acil eylem planlarının hızlıca uygulanabilmesi imkanına kavuşulmuştur. Sistem acil uyarı sistemi ve çağrı sistemi olarak 7/24 saat hizmet vermektedir. Son zamanlarda İstanbul'un çeşitli ilçelerinde görülen elektrik kesintileri ATS sistemi üzerinden Bakanlık, İl Halk Sağlığı Müdürlüğü, ilgili Toplum Sağlığı Merkezi (TSM), Aile Sağlığı Merkezi (ASM) ve hastanelerde aşı bulunan depo ve dolap bazında görülebilmekte ve sistem üzerinden 7/24 saat ilgili birimler uyarılmaktadır. Aşı bulunduran birimlerde jeneratör ya da kesintisiz güç kaynağı bulunmaktadır. Elektrik kesintisi olduğu an bu sistemler devreye girmektedir. Elektrik kesintisi durumunda enerji dağıtım şirketi aranarak kesintinin süresi ve nerelerde olduğu öğrenilmekte, uzun sürecek elektrik kesintileri ve benzeri durumlar için ise her birim için acil eylem planı bulunmakta olup, bu plana göre aşılar elektrik kesintisi olmayan kardeş ASM'ye, ilçe TSM deposuna ve ilin depolarına nakledilmektedir. Ayrıca aşı uygulayan tüm birimlerimizde kısa ömürlü (8 saat) ve uzun ömürlü (48-72 saat) aşı nakil kapları mevcut olup hem nakillerde hem de aşı uygulayan birimlerde aşı saklanmasında kullanılmaktadır" denildi.

Haber Ara