Dolar

32,3645

Euro

34,9629

Altın

2.325,59

Bist

9.127,66

Rusya: Türk vatandaşlarına vize kısıtlaması kaldırılabilir

Rusya Başbakan Yardımcısı Arkadiy Dvorkoviç, Mehmet Şimşek ile görüşme sonrası açıklama yaptı.

8 Yıl Önce Güncellendi

2016-07-26 12:38:59

Rusya: Türk vatandaşlarına vize kısıtlaması kaldırılabilir

Dvorkoviç, Rusya ile Türkiye arasındaki charter seferlerinin Rus uzmanların güvenlik önlemlerine ilişkin denetimlerinden sonra başlatılabileceğini söyledi. Dvorkoviç, söz konusu denetimlerin 9 Ağustos'ta Türkiye ve Rusya liderlerinin Saint Petersburg'da yapacağı zirveden önce gerçekleştireceğini de kaydetti.

Öte yandan Dvorkoviç, 24 Kasım'dan sonra Rusya tarafından askıya alınan vize serbestisi uygulamasıyla ilgili olarak da 'iki ülke arasındaki vize kısıtlamalarının gerekli güvenlik seviyesinin sağlanması durumunda kaldırılabileceğini' ifade etti.

Dvorkoviç, "Vize rejimi konusunda dışişleri bakanlıkları ve ilgili merciler arasında görüşmeler yapılması konusunda anlaşma sağladık. Terör ve aşırılık eylemlerine karışmış kişilerin Rusya'ya geçişinin engelleneceği hususunda garanti verilmesi gerekiyor. İlgili merciler arasında bu konularda anlaşma sağlandığında, vize kısıtlamasının kaldırılması için hazırlıklara başlanabilir" ifadelerini kullandı.

Heyetlerarası görüşmede ele alınan bir diğer konu ise Akkuyu Nükleer Güç Santrali projesini oldu. Akkuyu Nükleer Güç Santrali konusunda 'bir hareket olduğunu' belirten Dvorkoviç, "Türkiye, projenin hukuki boyutuyla ilgili çalışmalarını tamamlıyor. Akkuyu konusunda hızlı ilerleyeceğimizi düşünüyoruz" ifadelerini kullandı.

Öte yandan Dvorkoviç, Rusya ve Türkiye'nin iyi niyet ortaya koyması halinde, Türk Akımı projesinde ilerleme sağlanmasının mümkün olduğunu söyledi. "Ankara, Türk Akımı ile ilgili müzakerelere başlamaya hazır olduğunu teyit etti" diye devam eden Dvorkoviç, Rusya Enerji Bakanı Aleksandr Novak'ın bugün Türk meslektaşlarıyla bu projeyi masaya yatıracağını bildirdi.

Dvorkoviç, Türkiye'deki darbe girişiminin Türk Akımı için çok fazla risk oluşturmadığının da altını çizdi.

VİDEO HABER

Alman gazetecinin 'soykırım belgesi' sorusu BM yetkilisini sinirlendirdi

Haber Ara