Dolar

32,3692

Euro

34,9460

Altın

2.325,45

Bist

9.100,02

Rusya 'Trump'ın dürüstlüğünü sorguluyor'

Rusya Dış İstihbarat Servisi (SRV) Direktörü Sergey Narışkin 'Tomahawk saldırısı, Trump'ın dürüstlüğünü sorgulamamıza neden oluyor' dedi.

8 Yıl Önce Güncellendi

2017-04-27 14:58:50

Rusya 'Trump'ın dürüstlüğünü sorguluyor'

Moskova Uluslararası Güvenlik Konferansı'nda konuşan Narışkin, ABD'nin Akdeniz'in doğusundaki gemilerinin Humus yakınlarında Şayrat hava üssüne 7 Nisan'da düzenlediği füze saldırısını eleştirdi.

Narışkin şu ifadeleri kullandı:

"Suriye hükümet güçlerinin teröristlere yönelik operasyonları için bir kale olan hava üssüne Tomahawk füzeleriyle saldırılması, Donald Trump'ın, IŞİD'le ortak mücadele için tüm gücünü ortaya koyacağı yönündeki seçim öncesi vaatlerinde dürüst olup olmadığını sorgulamamıza neden oluyor."

NELER YAŞANDI?

Suriye'nin Han Şeyhun kasabasında yaşanan kimyasal saldırıda en az 20'si çocuk 87 kişi hayatını kaybetmiş. Kimyasal Silahların Yasaklanması Örgütü (OPCW) de saldırıda sarin gazı ya da benzer bir kimyasalın kullanıldığına ilişkin "inkar edilmez" bulgulara ulaştıklarını açıkladı ancak kimin gerçekleştirdiğine dair herhangi bir bilgi vermemişti.

ABD, Türkiye ve başka Batılı devletler, saldırıdan Suriye ordusunu sorumlu tutuyor. Ancak hem Rusya hem de Esed rejimi, bu iddiaları reddediyor ve operasyonda aşırı İslamcı grupların elindeki bir mühimmat ve kimyasal deposunu hedef aldıklarını söylüyor.

ABD'DEN YAPTIRIM

ABD Deniz Kuvvetleri ise Suriye hükümetinin İdlib'te kimyasal silah kullandığı yönündeki iddialar üzerine El Şayrak hava üssüne füze saldırısı düzenlemişti.
Washington yönetimi ayrıca en son kimyasal silah saldırı düzenlemekle suçladığı Suriye hükümetiyle ilişkili 271 kişiyi yaptırım listesine aldı.

FRANSA'DAN AÇIKLAMA

Fransa Dışişleri Bakanı Jean-Marc Ayrault, istihbarat servisinin bulgularıyla ilgili bakanlar kuruluna verdiği bilgilendirmenin ardından gazetecilere yaptığı açıklamada, saldırıdan alınan örneklerde metanamin kimyasalının tespit edildiği ve bunun genellikle Suriye tarafından sinir gazı üretiminde kullanıldığı belirtildi. Ayrault, "Bu yöntem, rejimin imzasını taşıyor ve saldırının sorumlusunu da bu şekilde tespit etmiş oluyoruz. Daha önceki saldırılardan aldığımız numuneleri de saklamıştık ve onlarla kıyaslayarak bu çıkarımı yapabiliyoruz" dedi.

MUHALİFLERE AİT DEĞİL

Aynı zamanda Han Şeyhun kasabasındaki silahlı muhalif grupların sarin gazı üretecek teknolojiye sahip olmadığının tespit edildiği vurgulandı.

(HABERE GİTMEK İÇİN FOTOĞRAFA TIKLAYINIZ)

592827

594220

Haber Ara