Dolar

32,3159

Euro

35,0895

Altın

2.298,73

Bist

9.047,60

'Rusya Suriye'deki şiddeti yükseltti'

Kürdistan Ortadoğu Araştırma Enstitüsü Başkanı Prof. Dr. Alaattin, 'Rusya, Suriye'deki krizi derinleştirmiştir. Şiddet ve tehlike daha yüksek boyutlara çıkmıştır' dedi.

9 Yıl Önce Güncellendi

2015-11-26 13:42:16

'Rusya Suriye'deki şiddeti yükseltti'

Kürdistan Ortadoğu Araştırma Enstitüsü (MERI) Başkanı Prof. Dr. Dilaver Alaattin, Rusya'nın Suriye'deki krizi derinleştirdiğini belirterek, "Suriye'deki olayların 4 yılına baktığımız zaman sürekli olarak daha karmaşık bir seyir izlediğini görüyoruz. Rusya'nın gelmesiyle şiddet ve tehlike daha yüksek boyutlara çıkmıştır" dedi.

Alaattin, Erbil'de bulunan çalışma ofisinde Suriye iç savaşını, Türkiye hava sahasını ihlal eden Rus savaş uçağının düşürülmesini ve bölgesel gelişmeleri AA muhabirine değerlendirdi.

Türkiye-Suriye sınırında Türk hava sahasını ihlal eden SU-24 tipi Rusya savaş uçağının düşürmesiyle ilgili "Türkiye'nin her ülke gibi kendi sınırını koruma hakkı vardır" ifadelerini kullanan Alaattin, bu sorunun bölgesel değil uluslararası boyutları olduğunu söyledi. 

NATO ve ABD'nin bu konuda Türkiye'yi desteklediğine dikkati çeken Alaattin, "Rusya'nın sınır ihlali yapan uçağının Türkiye tarafından düşürülmesi yeni bir süreci başlatmıştır. NATO bu konuda Türkiye'yi destekliyor. Rusya da sert açıklamalarla öfkesini dile getiriyor. Fakat tansiyonun yükselmesinin kimsenin yararına olmadığını bilmek lazım. Burada süper güçler ve Suriye'deki bazı bölge ülkelerinin siyasetinin çöktüğünü tespit etmeliyiz. Şiddetin tırmanması ve karışıklığın artması, yalnızca teröre hizmet eder" değerlendirmesinde bulundu.

"Türkiye'deki şiddet Kürtlere hizmet etmez"

PKK'nın Türkiye'deki saldırılara da değinen Alaattin, Kürtlerin şiddet ve silahla herhangi bir ilerleme kaydedemeyeceğini söyledi. 

Terör saldırılarının Kürtlere değil kaosa hizmet ettiğini belirten Alaattin, "Türkiye'de şiddet ve kaos arayışları olduğu sürece demokratik süreç ilerlemeyecektir. Bu Kürtlere hizmet etmez. Toplumsal barış da sağlanamaz. Bunun ateşiyle Kürdistan bölgesi de yanar" ifadesini kullandı. 

Haber Ara