Dolar

32,5131

Euro

34,5627

Altın

2.492,65

Bist

9.548,09

Rusya sınır ihlallerini siyasi amaçları için kullanıyor

Rusya, siyasi amaçlarına ulaşmak için bir baskı unsuru olarak yıllardır çeşitli sınır ihlalleri yapıyor.

9 Yıl Önce Güncellendi

2015-11-26 10:20:46

Rusya sınır ihlallerini siyasi amaçları için kullanıyor

Türkiye-Suriye sınırında Türk hava sahasını, 5 dakika içinde 10 kez uyarılmasına rağmen ihlal eden SU-24 tipi savaş uçağına angajman kuralları çerçevesinde bölgede devriye görevinde bulunan iki Türk F-16 uçağı müdahalede bulunmuştu.

TÜRKİYE İLK DEĞİL

AA'nın haberine göre; Rusya'nın siyasi amaçlar güderek yürüttüğü strateji çerçevesinde bu sene Rus uçaklarının hava sahası ihlalinde bulunduğu ülkeler arasında Japonya da bulunuyor.

Rus uçaklarının bu yıl ocak ayında Norveç hava sahasını ihlal ettiği biliniyor. Norveçli yetkililer, şubat ayında, iki TU-95, iki II-78 tanker uçağı ve iki MiG-31'nin yer aldığı altı Rus uçağından oluşan grubun, 28 Ocak'ta Norveç hava sahasında tespit edildiğini açıkladı.

Şubat ayında da Rusya'ya ait TU-95 tipi bombardıman uçaklarının Manş üzerinde seyrettiği belirlendi. İngiliz yetkililer, ihlali, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in "kasıtlı provokatif önlemlerinden" biri olarak nitelendirdi.

Rus uçağının, F-15J savaş uçakları tarafından engellenmeden önce Güney Kore ile Japonya'nın Kyuşu Adası arasında Kore Boğazı'nda fark edildiği kaydedildi.

İsveç ordu komutanı Sverker Goransson, haziran ayında, Rus savaş uçağı pilotlarının, Avrupa'nın kuzeyinde giderek saldırgan bir tutumla hareket ettiklerini söyledi. Goransson, Rus uçaklarının, İsveç Hava Kuvvetleri jetlerine tehlikeli biçimde yaklaştığını ve bazı durumlarda uçakları ikaz etmek zorunda kaldıklarını ifade etti.

Ekim ayında da ABD donanmasına ait bir uçak gemisi, iki Rus denizaltısavar uçağın, geminin deniz mili içinde uçtuğunun fark edilmesi üzerine dört F-18 jeti havalandırdı. Olay, Kore yarımadasının doğusunda uluslararası sularda meydana gelirken, Rus uçaklarının TU-142 tipi olduğu kaydedildi.

rusya-hava-sahasi_6744

RUSYA'NIN GEÇMİŞ İHLALLERİ DİKKAT ÇEKİYOR

NATO yetkilileri, Rus askeri uçaklarının Avrupa hava sahasında çok sayıda ihlal yaptığını belirtiyor.

NATO'nun son verilerine göre Rus jetleri, Estonya hava sahasını 6, Finlandiya'nınkini 3, Danimarka ve Polonya hava sahalarını da birer kez ihlal etti. İsveç hava sahası, Rus jetleri tarafından 2012 yılında 7, 2013'te 8, 2014'te de 10 defa ihlal edildi. Rus jetleri Letonya hava sahasını hiç ihlal etmemesine rağmen, 180 defa sınırına çok yakın uçuş yaptı. Tüm bu ihlallerde Rus jetlerinin, uçakların takip edilebilmesi için çalıştırması gerekli olan sinyal vericileri kapatmış olması da eleştiriliyor.

Baltık hava sahasının güvenliğini sağlayan NATO uçakları 2014'te Litvanya sınırının ihlali şüphesiyle 68 kez havalandı. Bu rakam son 10 yıldaki en yüksek rakam oldu. Estonya da Rus uçaklarının bu yıl hava sahasını 5 kere ihlal ettiğini duyurdu.

Rus pilotlarının kullandığı taktikler arasında uçuş planlarını kasten bildirmeme, sivil hava trafik denetleyicilerini görmezden gelme ve sinyal vericilerini kapatmak bulunuyor. NATO Genel Sekreteri Stoltenberg'e göre, Rus jetlerinin bu güvensiz ve gizli uçuşları, sivil hava trafiği için büyük risk oluşturuyor.

Haber Ara