Dolar

32,5093

Euro

34,9415

Altın

2.435,68

Bist

9.716,77

'Rusya, PYD'nin Cenevre'de olmasını istiyor'

PKK'nın Suriye uzantısı PYD bir süredir Moskova'da 'federasyon' konulu görüşmeler yapıyordu. Son olarak aynı çerçevede bir konferans düzenlenmiş, Rusya bundan önce PYD ve YPG'yi terör örgütü olarak görmediğini söylemişti. Başkent'te bir de ofisi bulunan PYD yetkilisi Eli, 'Rusya, Kürtlerin Cenevre'de olmasını istiyor' dedi.

8 Yıl Önce Güncellendi

2017-02-20 15:30:53

'Rusya, PYD'nin Cenevre'de olmasını istiyor'

TİMETURK | HABER MERKEZİ

Edinilen bilgilere göre Türkiye'nin terör örgütü olarak tanımladığı Demokratik Birlik Partisi (PYD) Cenevre-4 görüşmelerine katılmak istiyor ancak Türkiye, PYD'nin katılmaması için yoğun bir diplomasi faaliyeti sürdürüyor. Buna karşın Rusya ve ABD ise PYD'nin Cenevre-4 görüşmelerine katılması için Türkiye ile görüşüyor.

Sputnik'e konuşan PYD Rusya Temsilcisi Ebdulselam Eli de "Rusya, PYD'nin Cenevre'de olmasını istiyor" dedi.

Eli, şöyle konuştu:

"ÖZERKLİK"

"Demokratik Özerklik yönetimi de Cenevre'de yer almalı. Herkes biliyor ki, Demokratik Suriye Güçleri bugün Suriye toprağının % 22'sini kontrol ediyor. Çözü için Demokratik Özerklik yönetiminin Cenevre'ye katılması gerekli."

"BİZ YOKSAK ÇÖZÜM OLMAZ"

"Eğer katılımı sağlanmazsa, demek ki Cenevre'de çözümü aramıyorlar. Türklerin taleplerine kulak asmaları olmaz. Türkler, Cenevre'de olmamızı istemiyor. Kürtlersiz çözüm olmaz. Kürtler kendilerini yönetiyorlar ve askeri güçleri vardır. Kürtlerle anlaşılması lazım yoksa Suriye'nin geleceği bozulur. Zaten Suriye bozulmuştur. Suriye'nin bir parçası IŞİD'in elinde, bir parçası El Nusra ve diğer örgütlerin elindedir. Bir parçası Kürtlerin ve bir diğer parçası ise rejimin elindedir. Rejimin eski gücü yok. Rejime şimdi yardım eden ve onun için savaşan İran ve Hizbullah'tır."

"RUSLAR ve AMERİKALILAR KAITLMAMIZI İSTİYOR"

"Türkiye, Kürtlerin katılmasını istemiyor. Fakat Rusya ve ABD Kürtlerin katılmasını istiyor. Henüz net bir şey yok. Ancak pozitif şeyler var. Rusya, Kürtlerin katılması konusunda ısrar ediyor. ‘Kürtler illaki hazır olmalı' diyor. Rusya, ‘Kürtlersiz çözüm olmaz' diyor. Belli bir zamana kadar ısrar etmeyen ABD de artık ısrar ediyor, ‘Kürtler katılmalı' diyor. ABD ve Rusya bize, ‘Biz sizlerin Cenevre'de olmasını istiyoruz' diyorlar. Biz de onlara diyoruz. Bu yetmiyor çünkü görüşmelerde olmamızı istemeyenler var. Onun için daha fazla mücadele edilmeli, çalışmalar yapılmalı."

Haber Ara