Dolar

32,5617

Euro

34,7388

Altın

2.491,02

Bist

9.524,59

Rusya'nın Suriye'deki hava saldırıları

Rusya'nın Suriye'deki hava saldırıları

9 Yıl Önce Güncellendi

2015-10-07 23:22:22

Rusya'nın Suriye'deki hava saldırıları
ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü John Kirby, Rusya'nın Suriye'de şu zamana kadarki hava saldırılarının yüzde 90'ından fazlasının DAEŞ veya El Kaide ile bağlantılı teröristlere değil, Suriye için daha iyi bir gelecek arayan ve Suriye Devlet Başkanı Beşşar Esed'in iktidarda kalmasını istemeyen muhaliflere yönelik olduğunu söyledi.

Kirby, günlük basın toplantısında, Rusya'nın Suriye'deki hava saldırılarının, Suriye'de uçuşa yasak bölge seçeneğini artık saf dışı bırakıp bırakmadığına yönelik soruyu yanıtladı.

DAEŞ ile mücadelenin, özellikle de Suriye ve kuzey Suriye'de en iyi nasıl yapılacağına dair istişarelerin sürdüğünü belirten Kirby, şunları kaydetti:

"DAEŞ'in Suriye'nin kuzeyindeki aktivitelerine dair Türkiye'nin kaygılarını konuşmuştuk. Şu zamana kadar güvenli bölgeye yönelik herhangi bir karar alınmadı. Böyle bir bölgenin kurulması bağlamında birçok zorluklar bulunuyor. Ancak Bakan (John) Kerry'nin belirttiği gibi, DAEŞ'e karşı çabaları yoğunlaştırmanın yollarına bakıyoruz".

Kirby, "Rusya'nın eylemlerinin güvenli bölgeye yönelik görüşmeleri nasıl etkilediğine" yönelik benzer başka soru üzerine, yönetimin kendi içindeki istişarelere değinemeyeceğini ama seçenekleri incelediklerini dile getirerek, "Güvenli bölge oluşturmaya yönelik zorluklar var. Kesinlikle Türklerin böyle bir bölgeyi istemelerinin altındaki kaygıları anlıyoruz ve onlarla bu konuda görüşmelere devam edeceğiz" diye konuştu.

Kirby, bir Amerikan medya organının Kerry'nin geçen hafta Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Konseyi'ne güvenli bölgeyle ilgili teklif sunduğu haberini ise teyit etmedi.

-Saldırıların yüzde 90'ından fazlası muhalefete

Öte yandan Kirby, Rusya'nın şu zamana kadarki hava saldırılarının yüzde 90'ından fazlasının DAEŞ veya El Kaide ile bağlantılı teröristlere yönelik olmadığına dikkati çekerek, "Bunlar çoğunlukla Suriye için daha iyi bir gelecek isteyen ve Esed'in iktidarda kalmasını kabul etmeyen muhalif gruplara yönelik. İster denizden füzelerle ister havadan bombalarla olsun onların vurulmasının sonucu aynı, Esed, Rusya'dan destek almaya devam ediyor" dedi.

Rusya'nın Suriye'deki askeri faaliyetlerinin halihazırdaki mezhepsel çatışmaları alevlendirme potansiyeli taşıdığına işaret eden Kirby, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Daha önce de söylediğimiz gibi, eğer Rusya DAEŞ'e karşı mücadelede yapıcı bir rol oynamak isterse, biz bunu konuşmaya istekliyiz. Ancak, askeri güçlerini kullanma tercihleri ve vurdukları hedefler göz önüne alındığında, şu anda o noktada olmadığımız görülüyor. Rusya'nın hava saldırılarının mevzilerine bakıldığında, bu herkesi tek bir sonuca götürüyor ki o da Rusya'nın Esed rejimini desteklemeye çalıştığı. Bu da sadece çatışmaları uzatacak ve işleri daha da kötüye götürecektir".

Haber Ara