Dolar

32,5507

Euro

35,0027

Altın

2.427,68

Bist

9.722,09

Rusya'nın Suriye'deki hava saldırıları

Rusya'nın Suriye'deki hava saldırıları

9 Yıl Önce Güncellendi

2015-10-05 22:12:58

Rusya'nın Suriye'deki hava saldırıları
Suriye'de muhalif çatı birliği Fetih Ordusu'nun "Baş Kadısı" Abdullah el-Muhaysini, "Rusya, katil Esed rejimini destekleyen bir konumdan, katletme fiilini bizzat işleyen bir konuma geçti"

AA muhabirine açıklamalarda bulunan Muhaysini, Moskova'nın BM Güvenlik Konseyi yoluyla siyasi, gönderdiği silahlarla da askeri olarak olarak en başından bu yana Esed rejimini desteklediğini ifade etti.

"Rusya, katil Esed rejimini destekleyen bir konumdan, katletme fiilini bizzat işleyen bir konuma geçti" diyen Muhaysini, Moskova'nın, Suriye'deki hava operasyonlarıyla "tarihinin hatasını" yaptığını savundu.

Rusya'nın Suriye'de yenileceğini savunan Muhaysini, "Afganistan'dan çıktıkları gibi Suriye'den de yenilmiş olarak çıkacaklar" ifadelerini kullandı.

Muhaysini, İran heyeti ile muhalifler arasında Şam'ın Zebedani ilçesi ile İdlib'in Kafarya ve Fua ilçelerinde ateşkes yapılması konusunda varılan anlaşmaya ilişkin ise, "Fetih Ordusu, muhaliflerle uzlaşıyı reddeden ve onları silahlı milis olarak gören İran'a şartlarını dayattı ve onu rejimin elindeki bin tutukluyu serbest bırakmaya zorladı" diye konuştu.

İran'ın Kafarya ve Fua ilçelerindeki Şii milislere gönderdiği yardımlarını durdurmaya da mecbur bırakıldığını ifade eden Muhaysini, anlaşma çerçevesinde İdlib'in bazı bölgelerine hava saldırıları düzenlenmeyeceği, silahlı milislerin Fua ve Kafarya'dan çıkışının engellendiği, muhalif güçlerin ise Zebedani'den silahlarıyla çıkışına izin verildiğini hatırlattı.

Muhaysini, tüm bunların, Fetih Ordusu'nun İran'a karşı kazandığı zaferin boyutlarını açıklar nitelikte olduğunu savundu.

Suriye'de rejim adına görüşen İran heyeti ile muhalifler arasında eylül ayında 3 bölgede 6 ay sürecek ateşkes için anlaşmaya varılmıştı.

Haber Ara