Dolar

32,4888

Euro

34,9195

Altın

2.435,00

Bist

9.716,77

'Rusya hesap hatası yaptı'

Chatham House'un Çatışma Araştırmaları Merkezi uzmanı Giles, 'Türkiye bu tür ihlallere sıfır tahammül göstereceğini açık bir şekilde belirtmişti. Rusya burada bir hesap hatası yaptı' dedi.

9 Yıl Önce Güncellendi

2015-11-26 15:11:35

'Rusya hesap hatası yaptı'

Askeri analistler ve uluslararası ilişkiler uzmanlarına göre, Türkiye'nin hava sahasını ihlal eden savaş uçağının bu sınır tecavüzünü kazaen gerçekleştirmiş olmasını mümkün görmüyor.

Defalarca yapılan uyarılara rağmen Türkiye'nin hava sahasını ihlal eden savaş uçağına yapılan müdahaleyi AA muhabirine değerlendiren Londra merkezli düşünce kuruluşu Kraliyet Silahlı Kuvvetler Enstitüsü'nün (RUSI) askeri teknolojiler ve muharip hava gücü uzmanı Justin Bronk, Türk hava sahasına yönelik ihlallerin ilk olmadığını söyledi.

"Bu tür eylemler Rusya'nın uzun süreden beri adet haline getirdiği, resmi yalanlamalar ve kabul edilmez izahatlar eşliğinde gerçekleştirdiği askeri sindirme taktiğinin parçası" diyen Bronk, Ağustos 2014'te de Rusya Savunma Bakanlığı'nın Doğu Ukrayna'nın 45 kilometre içinde tam teçhizatlı bir şekilde yakalanan Rus paramiliter güçlerinin oraya "kazara" girdiği açıklaması yaptığını hatırlattı.

"Teamüller ve ilan edilmiş politikalar da dikkate alınmalıydı"

Düşünce kuruluşu Chatham House'un Çatışma Araştırmaları Merkezi uzmanı Keir Giles de, bir başka ülkenin hava sahasını ihlal eden uçaklarla ilgili kabul edilmiş prosedürler olduğunu vurguladı

Rusya'nın da bu prosedürlerin farkında olduğunu dile getiren Giles, "Rusya Türkiye'nin bu tür ihlallere gösterdiği düşük toleransı biliyor olmalıydı. Bu açıdan, uluslararası yasal perspektifin yanı sıra uygulamalar, teamüller ve ilan edilmiş politikalar da dikkate alınmalıydı" diye konuştu.

"Türkiye uyarmıştı"

"Türkiye bu tür ihlallere sıfır tahammül göstereceğini son derece açık bir şekilde belirtmişti" diyen Giles, şunları kaydetti:

"Rusya bence burada bir hesap hatası yaptı. Kuzey Avrupa'da NATO hava sahasını ihlali rutin bir uygulama haline getirmişti. Herhangi bir meydan okumaya muhatap olmadan kendisine sınır dışına kadar refakat ediliyordu sadece. Rusya, Türkiye'nin ilan edilmiş politikasına rağmen burada da böyle bir davranış bekliyordu."

"Medya yanlış soruları soruyor"

Nomura International analisti  Timothy Ash de, Türk hava sahasını ihlal ettiği için Türkiye'nin müdahale ettiği uçakla ilgili olarak medyanın "yanlış sorular" sorduğunu belirterek, "Türkiye'nin Rus uçağını niçin vurduğu çok açık. Daha ilginç soru Rusya'nın haftalardır, bütün ikazlara rağmen niçin Türk sınırı etrafında ve içinde uçmayı sürdürdüğüdür" görüşünü dile getirdi.

Ash, "Haritaya baktığınızda da Rusya'nın niçin Türk hava sahası içine girme ihtiyacı hissettiğine bir anlam veremiyorsunuz.  Hedeflerine erişim için Türkiye'ye girmek zorunda değiller" diye konuştu.

"Batı'da Rusya'yla ittifaka karşı derin şüpheler var"

RUSI'nin Ortadoğu uzmanlarından Micheal Stephens da Rusya'nın Suriye'de bugüne kadar birinci kaygısının Esed rejimini korumak olduğu tespitini yaptı.

Stephens, "Rusya Batı'ya kendisini teröre karşı mücadelede müttefik olarak göstermeye çalışıyor ama eylemleri Esed'i desteklemeye yönelik, DAEŞ'i ise sadece birkaç kez vurdu. Bu yüzden Batı'da Rusya'yla ittifaka karşı derin şüpheler var" görüşünü dile getirdi.

Haber Ara