Dolar

32,3760

Euro

34,9688

Altın

2.325,67

Bist

9.066,10

Rusya'dan Türkiye'ye IŞİD suçlaması

Rusya’nın BM Büyükelçisi Vitaly Çurkin, Türk şirketlerini IŞİD'e el yapımı patlayıcı hammadde temin etmekle suçladı.

9 Yıl Önce Güncellendi

2016-05-26 15:41:39

Rusya'dan Türkiye'ye IŞİD suçlaması

İHA'nın haberine göre Rusya'nın BM Büyükelçisi Vitaly Çurkin, BM Genel Sekreteri Ban Ki-Moon'a gönderdiği mektubunda, Türkiye'ye karşı bazı suçlamalarda bulundu.

Çurkin mektubunda, Türk şirketlerini IŞİD'e el yapımı patlayıcı hammadde temininde bulunmakla suçladı. Bu hammaddelerden elde edilen patlayıcıların terör saldırılarında kullanıldığını savunan Çurkin, patlayıcıların kimyasal bileşenlerinin, IŞİD kontrolünde bulunan Irak'ın Tikrit kenti ve Suriye'nin Kobani kentinde alındığını belirtti.

Çurkin, bir ülkede üretilen ateşleme fitilinin yasadışı bir şekilde Türkiye aracılığıyla IŞİD'e satıldığını öne sürerek, “Bu gerçekler, Türk yetkililerin kasten DAEŞ faaliyetlerine katıldığını ispatlıyor. Yetkililerin erişim sağladığı bu materyaller terörist eylemlerde kullanılıyor” iddialarında bulundu.

"İNCELEMELER YAPILDI" İDDİASI

Rus Büyükelçi incelemeler sonucunda patlayıcıların Türkiye'de üretildiğini ya da başka ülkelerde üretilerek yeniden ihraç etme hakkı olmadan
Türkiye'ye gönderildiğini öne sürdü.

5 ŞİRKETE AYRI SUÇLAMA

Çurkin, 5 Türk şirketini ise, Türk ve yabancı şirketler tarafından üretilen alüminyum tozu, amonyum nitrat, hidrojen peroksit ve diğer maddelerin dağıtımını yapmakla suçladı.

Rus Büyükelçi, IŞİD'lilerin elde ettiği patlayıcıların belirgin özelliklerinin olduğunu söyledi. bu patlayıcıların ABD, İsviçreli ve İsveç şirketlerinde üretildiğini kaydetti.

DIŞİŞLERİ BAKANLIĞI: “CİDDİYE ALINMAMALI”

Türkiye Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada ise mektubun Rusya'nın Türkiye'ye yönelik propagandasının son örneği olduğunu ve bu tür ifadelerin ciddiye alınmaması gerektiğini söyledi.

Haber Ara