Dolar

32,3760

Euro

34,9688

Altın

2.325,67

Bist

9.066,10

Rusya’dan Afganistan’a helikopter

Son günlerde Suriye’deki müdahalesi ile gündeme gelen Rusya, Orta Asya’daki faaliyetlerine devam ediyor.

9 Yıl Önce Güncellendi

2015-10-10 11:16:10

Rusya’dan Afganistan’a helikopter

TİMETÜRK|HABER MERKEZİ

Tacikistan sınırına askeri üs açma girişimlerini sürdüren Rusya şimdi de Afganistan ordusuna helikopter yardımı yaparak ülke içinde nüfuzunu arttırmayı planlıyor.
Afganistan ve Rusya arasında Mi-35 tipi savaş helikopteri teslimatı anlaşması imzanlanacağı bildirildi.

Putin'in Afganistan özel temsilcisi Zamir Kabulov, iki ülkenin arasındaki anlaşmanın önümüzdeki aylarda imzalanmasının muhtemel olduğunu söyledi.

İmzalanacak anlaşmanın detayları hakkında bilgi vermeyen Kabulov, Putin'in helikopterlerin sevkiyatı için Moskova'ya emir verdiğini söyledi. Bu anlaşma ile Afganistan ordusunun kuvvetlendirilmesine katkıda bulunmak amaçlanıyor.

Yerel yayın organları tarafından aktarılana göre Kabulov açıklamasında “Rusya, Afganistan hükümet güçlerinin kapasitesini güçlendirmeye dair yardımlarda bulunuyor”dedi.

Kabil tarafı da Rusya'nın Afganistan'a silah yardımında bulunduğunu ve Afgan askerlerine askeri eğitim verdiğini söyledi.

Afganistan başkan yardımcısı Abdurreşid dostum geçtiğimiz günlerde Rusya'ya bir ziyaret gerçekleştirdi. Dostum bu gezi sırasında Moskova'dan Afgan güvenlik güçlerine askeri yardımda bulunmalarını talep etti.

Afgan ulusal güvenlik güçleri Taliban'ın son zamanlarda ülke genelinde elde ettiği kazanımlar karşısında güçlü bir hava desteğine ihtiyaç duymakta.

Afgan Hava Kuvvetleri 2015 yılı başında altı adet MD-530 tipi helikopter almasına rağmen bu helikopterlerin Afganistan'ın dağlık bölgelerinde talepleri karşılamadığını ve etkili menzile sahip helikopterlere ihtiyaç duyduklarını belirtti.

Afgan Hava Kuvvetleri komutanı Şah Kalenderi ellerindeki helikopterlerin Taliban'ın normalde ve yazları yaşadığı yerlere bile ulaşamadığını, helikopterlerin yüklü ve deposu yüklü halde ancak 7 bin fite kadar çıkabildiğini söyledi ve bu durumda Kabil'i çevreleyen dağ sıralarını geçemediğini söyledi.

khaama.comsitesinde yayımlanan haber Melahat Kemal tarafından Timetürk için Türkçe'ye aktarılmıştır.

Haber Ara