Dolar

32,3295

Euro

35,0781

Altın

2.306,99

Bist

9.079,97

Rusya, BMGK'de 'Halep' bildirisini engelledi

Rusya, BMGK'de 'Halep' bildirisini engelledi

9 Yıl Önce Güncellendi

2016-05-06 01:32:54

Rusya, BMGK'de 'Halep' bildirisini engelledi
İngiltere tarafından hazırlanarak üyelere sunulan BM Güvenlik Konseyi bildirisi, Rusya'nın engellemesi nedeniyle kabul edilemedi.

İngiltere, Halep'teki rejimin hava saldırılarının ve sivil can kayıplarının artması üzerine önceki gün Konsey'i acil toplantıya çağırmıştı. Toplantının açık bölümünde ülkeler soruna ilişkin kendi pozisyonlarını açıklamışlar, kapalı bölümde ise İngiltere'nin hazırladığı basın bildirisi üyelere dağıtılmıştı.

Bildiride, son 12 günde Halep'teki şiddet nedeniyle 280 sivilin hayatını kaybettiği kaydedilerek, Suriye rejiminin saldırıları ve sonucunda artan şiddet kınanıyordu.

Rejimin El Kudüs hastanesine yaptığı hava saldırısının da kınandığı bildiri, rejimin müttefiki Rusya'nın itiraz etmesi nedeniyle kabul edilemedi. Konsey'de basın ve başkanlık bildirilerinin kabul edilmesi için 15 ülkenin de onayı gerekiyor.

İngiltere'nin BM Daimi Temsilcisi Matthew Rycroft, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamayla Rusya'nın kararını duyurarak bu duruma tepki gösterdi.

Rusya'nın BM Daimi Temsilcisi Vitaly Churkin de gazetecilere yaptığı açıklamada, İngiltere'nin bildiri taslağını "propaganda malzemesi" olarak değerlendirdi.

Öte yandan BM Genel Sekreter Sözcüsü Stephane Dujarric, Halep'te çatışmaların durması anlaşmasına herkesin saygı duymasını beklediklerini belirterek, şiddetin sürdüğüne ilişkin bilgiler geldiğini ve konuyu yakından takip ettiklerini söyledi.

Haber Ara