Dolar

32,3441

Euro

35,0983

Altın

2.310,12

Bist

9.079,97

Rus muhalif Navalniy, Putin'e dava acti

Rus muhalif Navalniy, Putin'e dava acti

9 Yıl Önce Güncellendi

2016-02-11 21:01:02

Rus muhalif Navalniy, Putin'e dava acti
Rus muhalif Aleksey Navalnıy, Devlet Başkanı Vladimir Putin'e "yolsuzlukla mücadele" kanununa aykırı hareket ettiği iddiasıyla dava açtığını duyurdu.

Rusya Kremlin karşıtı gösterilerin öne çıkan isimlerinden biri olarak tanınan muhalif aktivist, blog yazarı ve avukat Navalnıy, kurucusu olduğu "Yolsuzlukla Mücadele Fonu" sitesinden yaptığı açıklamada, Putin'in emriyle damadı Kirill Şamalov'un hissedarı olduğu şirkete Rusya Ulusal Para Fonu'ndan 1,75 milyar dolar aktarıldığını iddia etti.

Navalnıy'ın iddiasına göre, Şamalov, Rusya'nın önemli petrokimya işletmelerinden "SİBUR"a hissedar olduktan sonra, Putin, Rusya Ulusal Para Fonu'ndan bu şirkete 1,75 milyar dolar aktarılması kararı aldı. Bu para şirkete kredi olarak değil destek olarak verildi.

Rusya kanunları gereği, devlete ait kaynakların kullanılmasında "çıkar çatışması" prensibinin işlediğini savunan Navalnıy, "Bu şirketin hissedarı Putin'in damadı Şamalov ve para aktarılması için imza atan kişi ise Putin. Burada çıkar çatışması var. Putin kanunlara uygun davranarak bu durumunu beyan etmeli" ifadelerini kullandı.

Navalnıy, Putin'in bu durum hakkında beyanda bulunması için mahkemeye başvurduklarını belirtti.

Kremlin Basın Sözcüsü Dmitriy Peskov ise Putin'in, Navalnıy tarafından kendisi aleyhine açılan bir davadan haberdar olmadığını söyledi.

Haber Ara