Dolar

32,3441

Euro

35,0983

Altın

2.310,12

Bist

9.079,97

Rus ekonomisini zor bir yıl bekliyor

Petrol fiyatlarındaki düşüş ve Batılı ülkelerin yaptırımları nedeniyle zor günler geçiren Rus ekonomisi için 2016’nın da sıkıntılı geçmesi bekleniyor.

9 Yıl Önce Güncellendi

2015-12-01 14:31:54

Rus ekonomisini zor bir yıl bekliyor

Petrol fiyatlarındaki düşüş, Batılı ülkelerin yaptırımları ve ülkeye giren sermaye akışındaki durgunluk nedeniyle zor günler geçiren Rus ekonomisi için 2016'nın da negatif yönlü baskılarla geçmesi bekleniyor.

Rusya Federal İstatistik Bürosu Servisinin açıkladığı verilere göre, 2015 ilk çeyrekte yüzde 2,2 daralan Rus ekonomisi, 2. çeyrekte yüzde 4,6, 3. çeyrekte ise geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 4,1 küçüldü.

AA muhabirinin, gelecek yıl Rus ekonomisini nelerin beklediğine dair sorularını yanıtlayan Rus Dışişleri Bakanlığına bağlı Moskova Devlet Üniversitesi Dünya Ekonomisi Bölümü Başkanı Prof. Dr. Aleksandr Bulatov, 2016'nın Rusya ekonomisi için parlak bir yıl olmayacağını belirtti.

Bulatov, gerek Rus yetkililerin gerekse de IMF'nin, gelecek yıl petrol fiyatlarının varil başına 50 dolar civarında seyredeceği öngörüsüne dikkati çekerek, "Bu nedenle Rusya, gayri safi milli hasılasının 2016'da sadece 0,7 artmasını, IMF ise daha kötümser bir tahminle yüzde 0,6 düşmesini bekliyor" dedi.

Mevcut krizin, Rus ekonomisindeki zayıf noktaları gösterdiğini vurgulayan Bulatov, "Rus hükümetinin bu noktaları nasıl düzelteceğine dair kesin ve detaylı bir cevabı yok" yorumunda bulundu.

"Rusya'daki şirketler yatırım yapmaya çekiniyor"

Yeni Ekonomi Üniversitesi Finans Bölümü Öğretim Üyesi Oleg Shibanov da yaptırımlar nedeniyle özellikle Rus petrol şirketlerinin Batılı firmalardan aldığı ekipmanların engellenmesi nedeniyle büyük zorluk yaşadığını söyledi.

Rusya'da yılın ilk yarısında yatırımların yüzde 8 azaldığının altını çizen Shibanov, "Rusya'daki şirketler makro belirsizlikten ötürü yatırım yapmaya çekiniyor" dedi.

"Önümüzdeki yılın Rus ekonomisi için en zorlu yıl olacak"

St. Petersburg Avrupa Üniversitesi Uluslararası Enerji Merkezi Direktörü Shamil Yenikeyeff de önümüzdeki yılın Rus ekonomisi için en zorlu yıl olacağı görüşünü dile getirdi.

Yaptırımların yanı sıra önümüzdeki yıl da petrol fiyatlarının da düşük seyredeceğini belirten Yenikeyeff, dolayısıyla kriz durumunun devamı nedeniyle Rusya'da ekonomik anlamda sıkıntılı bir yıl beklendiğini kaydetti. 

Rusya krizle boğuşuyor

Ukrayna'ya bağlı Kırım Özerk Cumhuriyeti'nde 2013 sonunda ortaya çıkan protestolar ve Rusya'nın Kırım'ı ilhakı sonrası Batılı ülkeler Mart 2014'te Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'e yakın siyasetçi ve iş adamlarına bazı yaptırımlar uygulamaya başladı.

Petrol fiyatlarındaki 10 dolarlık düşüş, Rusya'nın döviz gelirlerini 20 milyar dolar azaltıyor.

Rusya, bu yılın 8 ayında bütçe açığını kapatabilmek amacıyla Rezerv Fonu'ndan yaklaşık 13 milyar dolar harcamak zorunda kaldı.

thumbs_b_c_79f54ad281a19f86bed178cff7e481f1

Haber Ara