Dolar

32,3849

Euro

35,0576

Altın

2.326,64

Bist

9.097,26

Romanya'da 'Büyükelçiler Konferansı'

Romanya'da 'Büyükelçiler Konferansı'

8 Yıl Önce Güncellendi

2016-08-29 22:34:10

Romanya'da 'Büyükelçiler Konferansı'
Romanya Başbakanı Dacian Ciolos, Türkiye'nin NATO bünyesinde istikrarlı bir ülke ve Avrupa Birliği'nin (AB) önemli ortaklarından biri olmayı sürdürmesi gerektiğini söyledi.

Romanya'nın resmi ajansı Agerpres'de yer alan habere göre, Ciolos, Romanya Dışişleri Bakanlığı tarafından düzenlenen Büyükelçiler Konferansı'nda yaptığı açılış konuşmasında, Türkiye'nin NATO bünyesinde istikrarlı bir ülke ve AB'nin önemli ortaklarından biri olmayı sürdürmesi gerekliliğini vurguladı, bölgesel istikrarın güvence altına alınması bakımından Türkiye'nin demokratik çizgisini korumasının önemli olduğunu belirtti.

AB'nin partner ülkelerle ilgili stratejik bir eylem aracı olarak Doğu Ortaklığı'na daha fazla destek vermesinin önemine işaret eden Ciolos, "AB'ye yakınlaşmak isteyen ve ilerleme ile reform kapasitesini ve iradesini ispatlayan partnerleri desteklemeye odaklanarak, AB'nin dış eylemleri dahilinde doğu bölgelerine gereken önemin verilmesini destekliyoruz." ifadesini kullandı.

Ciolos, ülkesinin Suriye, Irak ve Lübnan gibi ülkelerdeki krizler de dahil güneyde yer alan ülkelerde yaşananları dengelemek için gösterdiği çabaları desteklemeyi sürdüreceğini kaydetti.

Romanaya Dışişleri Bakanı Lazar Comanescu ise konferans kapsamında NATO Genel Sekreter Yardımcı Alexander Vershbow ile düzenlediği ortak basın toplantısında, geçen hafta Ankara'ya düzenlediği ziyarette gerçekleştirilen üst düzey görüşmelerde, Türkiye'nin NATO sorumlulukları bakımından çok net bir kararlılık sergilediğini ifade etti.

Comanescu, Büyükelçiler Konferansı'nda yaptığı konuşmada da Bükreş yönetiminin, AB'nin iç güvenliğini güçlendirmesine tutarlı şekilde katkı sağlayacağını belirterek, Romanya'nın Şengen'e katılmasının, bu alanı önemli ölçüde pekiştireceğini ifade etti.

Comanescu, "Şengen bölgesinin, malların ve vatandaşların serbest hareketini garantileyen, sağlayan işlevselliğini ve rolünü geri kazandığından tamamen emin olmamız gerekiyor. Bu açıdan AB'nin dış sınırlarının güvenliğinin güçlendirilmesi, Romanya'nın başarıyla gerçekleştirdiği bir öncelik, bir görev olmalıdır." şeklinde konuştu.

Romanya'nın Şengen'e girişinin bu alanı önemli ölçüde pekiştireceğini söyleyen Comanescu, bu şekilde AB'nin iç güvenliğinin güçlendirilmesine de tutarlı bir katkı sağlayacağını belirtti.

Romanya'nın dış politikasındaki önceliğin, ülkenin stratejik ortaklarıyla ilişkilerini geliştirmek olduğunu vurgulayan Comanescu, "Stratejik ortaklarla ve Romanya'nın öncelikli ilişkiler içinde olduğu bu ülkelerle ilişkilerini geliştirmesine önem veriyoruz. Almanya, Fransa, Polonya, İtalya ya da İspanya gibi ülkelerle temasların hızına, sıklığına ve tutarlılığına bu bağlamda dikkat çekmek istiyorum." dedi.

Türkiye'yi Romanya'nın stratejik ortağı olarak niteleyen Comanescu, Romanya'nın Türkiye ile ilişkilerinin öneminin altını çizdi.



VİDEO HABER

Sahibinden 16 milyon TL'ye satılık ‘tarihi kilise’

Haber Ara