Dolar

32,4794

Euro

34,8134

Altın

2.429,21

Bist

9.645,02

Renzi'den 'teröre' karşı kültür hamlesi

Renzi hükümeti 'terörle mücadele' kapsamında güvenliğe olduğu kadar kültüre de pay ayıracak.

9 Yıl Önce Güncellendi

2015-11-25 06:52:11

Renzi'den 'teröre' karşı kültür hamlesi

AA'nın haberine göre: İtalya Başbakanı Matteo Renzi, 'terör'le mücadeleyi sadece güvenlik bazında değil kültürel boyutta da yapacaklarını ve bütçelerinde buna göre pay ayıracaklarını açıkladı.

İtalya Başbakanı, 'terör'le mücadeleye yönelik aldıkları yeni kararları, Avrupa Birliği'nin 1957'de temellerinin atıldığı daha sonra 2004'te Türkiye'nin de katıldığı Avrupa Anayasası'nın imza törenine ev sahipliği yapan Roma'nın ünlü Capitolini Müzesi'nin Orazi ve Curiazi salonunda duyurdu.

Ülkesinin 'terör'le mücadelesinin güvenlik ve eğitim-kültür başlıkları olmak üzere iki temelde yürüyeceğini kaydeden Renzi, ulusal bazdaki planlarında 2017'ye kadar gelir vergisi (IRES) gelirlerini önemli bir kısmını güvenlik ve kültürel yatırımlarına ayıracaklarını söyledi. 'terör'e gerekli cevabın sadece güvenlik bazında olamayacağını dile getiren Başbakan Renzi, Avrupa'nın içinden gelen 'terör'ün, yaşam biçimlerini değiştirmek istediğini kaydetti. Renzi, bu nedenle 'terör'e karşı ayıracakları 2 milyar avroluk bütçe payının yarısını da eğitim ile kültürel alanda teşvik ve yatırımlara yönelteceklerini vurguladı.

İçinde bulundukları salonda, Avrupa Birliği'nin temellerinin 58 yıl önce atıldığını anımsatan Renzi, "Avrupa'nın doğum belgesi burada imzalandı. O nedenle burası, Avrupa'nın yeniden canlanmasını istememiz için doğru yer" dedi.

Matteo Renzi, ülkesinin Paris'teki 'terör' saldırılarının ardından pozisyonunu değiştirmeyeceğini, daha önce belirlediği önceliklerinin Ortadoğu ve Kuzey Afrika'daki krizler çerçevesinde bir kez doğrulandığını da söyledi.

Dünyanın pek çok yerinden genç insanın Avrupa'yı fırsatlar yeri olarak gördüğünü belirten Renzi, "Benim çocuklarım da herhangi bir korku olmadan özgür insan olabilmeli. Bence Avrupa budur. Çocuklarımıza korku olmadan özgür olabilmeyi vermektir. Bizim babalarımız, atalarımız bunu yapmak istedi. Avrupa vizyoner atalarımız sayesinde bu şekilde doğdu. Bu İtalya'nın teklifi" diye konuştu.

Renzi, uluslararası boyutta da olabildiğince stratejik vizyonla geniş koalisyonları desteklediklerini ifade ederken, "'terör'ü, aşırıcılığı, fanatizmi yenmek üzere ABD öncülüğünde oluşturulan geniş koalisyon hayati önem arz etmekte" ifadesini kullandı.

 

Haber Ara