Dolar

32,5004

Euro

34,6901

Altın

2.496,45

Bist

9.693,46

Rejim ve YPG, Azez'e saldırıyor

Suriye'de bir yandan rejim ordusu bir yandan YPG güçleri Azez'e doğru saldırıyor.

9 Yıl Önce Güncellendi

2016-02-11 14:12:22

Rejim ve YPG, Azez'e saldırıyor

Reuters ve Al Jazeera'de yer alan habere göre: Suriye'de rejim ordusu, Halep'in kuzeyinde Rusya'nın hava desteğiyle, Türkiye sınırına doğru ilerlerken, YPG güçleri de batıdaki Afrin tarafından Azez'e doğru saldırıyor. YPG, son olarak Menneğ askeri havaalanını ele geçirdi.

Suriye'de rejim ordusu, Türkiye-Halep koridorunu kapatmasının ardından, kuzeye, Azez'e doğru ilerleyişini sürdürüyor. Hizbullah'ın da destek verdiği ordu, son olarak Kefr Naya bölgesini ele geçirdi, Azez'den bir önceki en büyük yerleşim alanı olan Tel Rıfat'a 5 kilometre yaklaştı. Rejim güçlerinin Azez'e uzaklığı ise yaklaşık 20 kilometre. 

halep

Türkiye sınırında, Kilis'in hemen karşısında bulunan Azez'e, rejimden daha yakın olan ise YPG güçleri... Rejim kuzeyden güneye doğru ilerlerken, batıdaki Afrin bölgesinden de YPG güçleri muhaliflere saldırıyor. YPG son olarak Menneğ'deki askeri havaalanını ele geçirdi. Menneğ'in Azez'e uzaklığı sadece 10 kilometre. 

Reuters, YPG'nin de Rusya'nın hava saldırılarıyla ilerlediğini yazdı. Suriye İnsan Hakları Gözlemevi de, Rusya'nın Menneğ'e 30 hava saldırısı düzenlemesinin ardından, askeri havaalanının YPG'nin eline geçtiğini duyurdu. 

 suriye-harita-senson-01

REJİMİN DE YPG'NİN DE İLERLEYİŞİ AZA'E DOĞRU

Afrin, PYD'nin ilan ettiği üç kantondan biri. Bölge, Suriye'nin batısında, Türkiye sınırında, Hatay'ın batısında yer alıyor. 

Azez'e hem rejime bağlı güçlerin hem de YPG güçlerinin saldırması, muhaliflerin çekilmesi durumunda bölgenin kime kalacağı sorularını da beraberinde getiriyor. Azez'i YPG'nin alması, PYD'nin 3 kantonu birleştirme projesine bir adım daha yaklaşması demek. 

REJİM'İN ÖNCELİĞİ HALEP'İN MERKEZİ

Rejim'in öncelikli hedefi ise Halep'in merkezini tamamen ele geçirmek. Rejim bu amaçla, Türkiye-Halep koridorunu kesti. Halep ile bağlantısı kesilen Azez koridoru, muhaliflerin can damarı. Türkiye'den tüm yardımlar bu koridordan geçiyor. Bu koridorun kaybedilmesi demek Halep'in kırsalındaki muhaliflerin bundan böyle tamamen İdlib tarafındaki muhalif bölgeye bağımlı hale gelmesi demek. Ancak bu bölge de Halep'e uzak olduğundan askeri, tıbbi ve sivil yardımların Halep'e ulaştırılmasının zaman alacağı anlamına geliyor.

Haber Ara