Dolar

32,5004

Euro

34,6901

Altın

2.496,45

Bist

9.693,46

Rejim ve Rus uzmanlarından iddia: Türkiye'nin amacı 'Kürt Kemerini' engellemek

Türkiye'nin Fırat Kalkanı operasyonu dahilinde Suriye'nin kuzeyinde attığı adımlar Esed rejimi ve Rusya'dan 'uzmanların' tepkisine sebep oldu.

8 Yıl Önce Güncellendi

2016-08-26 21:56:53

Rejim ve Rus uzmanlarından iddia: Türkiye'nin amacı 'Kürt Kemerini' engellemek

Türkiye'nin Suriye'nin Cerablus kentinin IŞİD'in elinden geri alınması amacıyla başlatıldığını söylediği Fırat Kalkanı operasyonunu değerlendiren uzmanlar, Ankara'nın asıl hedefinin kurulacak ‘Kürt kemerini' engellemek olduğunu belirtti.

 

Türk Silahlı Kuvvetleri'nin Suriye'deki operasyonlarının Cerablus'la sınırlı kalmayacağını savunan Suriye ordusundan emekli Tuğgeneral Turki Hasan, İzvestiya gazetesine yaptığı açıklamada, şunları söyledi:


“ABD'liler büyük ihtimalle Kürtlerin kendi bölgesel oluşumlarını yaratmasına izin verdi. Ankara bu oluşumun er ya da geç Türkiye topraklarına genişleyeceğini biliyor.

Bu yüzden de Türk birlikleri Suriye'ye, Kamışlı'dan Afrin'e uzanacak ‘Kürt kemerini' engellemek için girdi.” Hasan, Cerablus operasyonunun Suriye'nin toprak bütünlüğüne yönelik bir saldırı olduğunu da sözlerine ekledi.

‘BİR SONRAKİ ADIM EL BAB'A OPERASYON OLABİLİR'

Akademisyen Leonid Isayev de, Menbiç'i IŞİD'den alan Demokratik Suriye Güçleri'nin El Bab'a doğru ilerleyişlerine devam ettiklerini aktararak, “Kürtler, Türkiye-Suriye sınırında bir kemer oluşturmak istiyor. Ankara, bu duruma Cerablus operasyonuyla karşılık verdi. Bir sonraki adım El Bab'a düzenlenecek bir operasyon olabilir” dedi

Ankara'nın kısa bir süre öncesine kadar Rus varlığı sebebiyle Suriye'ye girmek istemediğine dikkat çeken yazar ve akademisyen Gerard Chailan, Le Figaro'ya yaptığı açıklamada, “Türkiye Suriye'deki operasyonu IŞİD'le mücadeleden çok Kürtleri durdurmak için başlattı. Türkiye, Suriye'deki birleşik bir Kürt bölgesi oluşturulmasına hiçbir zaman izin vermeyecek” diye konuştu.

Sputnik

 

Haber Ara