Dolar

32,3649

Euro

35,1705

Altın

2.324,87

Bist

9.079,97

Reflüsü olanlar oruç tutarken bunlara dikkat etmeli?

Uzmanlar ramazan ayında özellikle Reflü, gastrit ve ülser gibi sindirim sistemi hastalığı olanların oruç tutarken çok dikkatli olması gerektiğini söylüyor...

10 Yıl Önce Güncellendi

2015-07-02 11:14:24

Reflüsü olanlar oruç tutarken bunlara dikkat etmeli?

Ajansların haberine göre, Uzun süren açlık sonrasında iftarda fazla miktarda ve hazmı güç besinlerin hızlı şekilde tüketilmesi sonucunda mide boşalma zamanı uzar ve midenin sindirim için ürettiği asit miktarında artış meydana geldiğini belirten Liv Hospital Gastroentereloji Uzmanı Doç. Dr. Binnur Şimşek, "Günü yoğun bir çalışma temposu içerisinde ve oruçlu geçiren ve bu şekilde yanlış beslenenlerde yemek sonrası uyku ihtiyacının da kaçınılmaz olur ve yemek yer yemez uzanmak ihtiyacı hissedilir. Bütün bunların sonucunda ise reflü ortaya çıkması veya var olan reflü hastalığının şiddetlenmesi kaçınılmazdır" dedi.

Liv Hospital Gastroentereloji Uzmanı Doç. Dr. Binnur Şimşek reflüsü olan hastaların dikkat etmesi gerekenleri anlattı.

Günlük kalori ihtiyacının çok üzerinde beslenmemeli.  İftar ve sahur arasının çok kısa olması nedeniyle ek öğün yerleştirmek de zor olacağı için mümkün olduğunca  tek öğünde aşırı yemekten kaçınmaya çalışılmalıdır. 
   
İftar su veya çorba gibi sıvı besinlerle açılmalı. Bunları bitirdikten sonra 15-20 dakika beklenerek diğer besinlere geçilmelidir.

Yemekler iyi çiğnenerek öğütülmeli ve hızlı yemekten kaçınılmalıdır. Çiğneme tükrük ve mukus salgılanmasını sağlayarak yemek borusu ve midenin iç yüzünü döşeyen örtüyü mide asidine karşı korumaktadır.

Özellikle iftardan sonra  yemeği takiben hemen yatılmamalı,  2-3 saat beklenmelidir. Yapılabiliyorsa, yatmadan önce 30-45 dk'lık yürüyüş yapılmaya çalışılmalıdır.

Reflüyü artıran veya kolaylaştıran besinlerden (yağlı yiyecekler, kızartmalar, acılı-baharatlı yemekler, aşırı kahve ve demli çay, gazlı içecekler, sigara, alkol vb) kaçınılmalıdır.

Reflü hastalığı için doktorunuzun önerdiği mide asit salgılanmasını azaltan ilaçlar iftar veya tercihen sahurda alınmalıdır.

Oldukça uzun süren açlık süresi ve mevsim nedeniyle artan hava sıcaklığı oruç tutmayı zorlaştırmakta ve bazı önlemler almayı gerekli hale getirmektedir.

VİDEO HABER

İsrail'in Gazze'de bir vahşeti daha görüntülendi!

Haber Ara