Dolar

32,5779

Euro

34,7839

Altın

2.509,42

Bist

9.693,46

Referandumun körükleyicisi Dodik'i ifadeye çağırıldı

Sırp Cumhuriyeti Başkanı Dodik'in 'Anayasa Mahkemesinin kararlarına uymadığı' gerekçesiyle 'şüpheli' sıfatıyla ifade vermek üzere savcılığa çağrıldığı bildirildi

8 Yıl Önce Güncellendi

2016-09-26 17:25:04

Referandumun körükleyicisi Dodik'i ifadeye çağırıldı

AA'nın haberine göre Savcılıktan yapılan açıklamada, Dodik'in, Bosna Hersek Anayasa Mahkemesinin, dünkü "Sırp Cumhuriyeti Günü Referandumu" ile ilgili daha önce aldığı karara uymadığı gerekçesiyle "şüpheli" sıfatıyla çağrıldığı bildirildi.

Açıklamada, şimdiye kadar kadar sadece Sırp lider Dodik'in savcılığa çağrıldığı belirtildi.

DODİK CEPHESİNDEN AÇIKLAMA

Sırp Cumhuriyeti Başkanlığının açıklamasında ise henüz ulaşan bir davet olmadığı, Dodik'in de Sırbistan'ın başkenti Belgrad'da bulunduğu kaydedildi.

BOSNA HERSEK SAVCILIĞI "DOSYA AÇILDI" DEMİŞTİ

Bosna Hersek Savcılığı bugün erken saatlerde yaptığı yazılı açıklamada, Başsavcı Goran Salihovic'in talimatıyla Anayasa Mahkemesinin kararlarının uygulanmamasına ilişkin faaliyetlere yönelik dosya açıldığını bildirmişti.

NE OLMUŞTU?

Sırp Cumhuriyeti Başkanı Dodik, Anayasa Mahkemesinin yasağına rağmen entite sınırları için 9 Ocak'ın "Sırp Cumhuriyeti Günü" olarak kutlanması için referandum kararı almış, oy kullanan vatandaşların yüzde 99,81'i "9 Ocak'ın Sırp Cumhuriyeti Günü olarak kutlanmasını destekliyor musunuz?" sorusuna "evet" yanıtı vermişti.

SIRP MUHALİFLERDEN DODİK'E SERT ELEŞTİRİLER

Öte yandan, Sırp Cumhuriyeti'nde muhalefetteki Sırp Demokrat Partisi (SDS) Genel Başkanı Mladen Bosic, dünkü referanduma ilişkin tek sevindirici haberin olaysız geçmesi olduğunu belirterek, Dodik'in yerel seçim öncesinde referandum yapılması konusunda ısrarcı davranarak halkı manipüle ettiğini savundu.

Dodik'in referandumda oy kullanmayan Sırplara yönelik söylediği "kendilerinden utansınlar" ifadesini de değerlendiren Bosic, "Asıl kendinden utanması gereken biri varsa o da bu açıklamayı yapan Dodik'tir" diye konuştu.

Bosic, Dodik'in "kibirli" tavrını da sert bir dille eleştirerek, "Sırp Cumhuriyeti'nde istikrarsızlığın neden Dodik" ifadesini kullandı.

Böylesine gergin ortamda yaptırım, hapis cezası ya da benzeri radikal adımlar atılmasının uygun olmadığını ileri süren Bosic, "Anayasa Mahkemesinin daha önceki kararlarında bunu yapmadılar, şimdi de yapmamalılar. Dodik muhtemelen işlerin bu noktaya gelmesini istiyordu çünkü böylelikle başka şeylerden affedilecekti" diye konuştu.

Haber Ara