Dolar

32,3693

Euro

35,0412

Altın

2.325,39

Bist

9.118,40

Ramallah'ta yıkım gerginliği

İsrail Yüksek Mahkemesi, Batı Şeria'da bulunan Beit El Yahudi yerleşim yerindeki iki binanın yıkılmasına karar verdi. Kararı protesto eden yüzlerce Yahudi yerleşimci İsrail polisiyle çatıştı.

9 Yıl Önce Güncellendi

2015-07-29 14:22:45

Ramallah'ta yıkım gerginliği

İsrail Yüksek Mahkemesi, işgal altındaki Batı Şeria'nın Ramallah şehri yakınında, Beit El adlı Yahudiyerleşim yerindeki iki binanın "izinsiz inşa edildiği" gerekçesiyle yıkılmasına karar verdi.

Mahkemenin kararına göre iki binanın yıkımı perşembe günü gerçekleştirilecek. Karara gerekçe olarak "inşa edilmeden önce izin başvurusunda bulunulmaması" gösterildi. Buna göre izin alındıktan sonra yeniden aynı binaların inşa edilebileceği belirtiliyor. İsrail Adalaet Bakanı Ayelet Şaked da konuya ilşkin yaptığı açıklamada, "Bu iki bina yıkıldıktan hemen sonra muhtemelen yeniden inşa edilecek" dedi.

Öte yandan yıkım karararını protesto etmek için Beit El'in çevresinde toplanan yüzlerce Yahudi yerleşimciİsrail askerleriyle çatıştı. İsrail askerleri yerleşimcileri dağıtmak için tazyikli suyla müdahale etti.

İsrail'in işgal altında tuttuğu Batı Şeria'da 400 bin, Doğu Kudüs'te ise 200 bin Yahudi yerleşimcinin bulunduğu belirtiliyor. Filistin tarafı ise bu sayının, açıklananın üzerinde olduğunu belirtiyor. Uluslararası hukuka göre bu Yahudi yerleşim yerleri illegal kabul ediliyor.

 Dünyanın farklı ülkelerinden getirilerek İsrail yönetiminin işgal politikası çerçevesinde Batı Şeria ve Doğu Kudüs'e yerleştirilen Yahudi yerleşimcilerin silah taşımaları ve Filistinli sivilleri sözlü ya da fiziksel olarak taciz etmeleri, yerel halk ile yerleşimciler arasında sürtüşmelere neden oluyor.

İşgal altındaki Doğu Kudüs ve Batı Şeria'da inşa edilen Yahudi yerleşim birimlerine Yahudi olmayanların girişi ise yasak.

VİDEO HABER

Sahibinden 16 milyon TL'ye satılık ‘tarihi kilise’

Haber Ara