Dolar

32,5004

Euro

34,9432

Altın

2.433,76

Bist

9.794,17

PYD Suriye’de İsrail taktiğiyle yayılıyor

PKK'nın Suriye’deki uzantısı PYD, İsrail’in kuruluş aşamasındaki taktiğiyle işgal alanlarını genişletmeye başladı.

8 Yıl Önce Güncellendi

2017-05-21 17:52:07

PYD Suriye’de İsrail taktiğiyle yayılıyor

TIMETURK | HABER MERKEZİ

Karar'dan Kenan Butakın'ın haberine göre
 PKK'nın uzantısı PYD farklı bir işgal planı uygulamaya başladı.

ABD'nin lojistik, Rusya'nın da siyasi desteği ile Kuzey Suriye'de kantonlar ilan eden PKD'nin kontrolü altındaki bölgelerde Araplara ait toprakları bedelinin çok üzerinde tekliflerle ya da baskıyla satın almaya başladığı öğrenildi.

NEREDE UYGULUYOR?

Habere göre PYD, bu yöntemi Fırat Kalkanı Harekatı ile temizlenen bölgeye sınır olan Menbiç ile Türkiye sınırındaki Resulayn, Kamışlı, Tel Abyad'ın da bağlı olduğu ülkenin en büyük kentlerinden Haseke'de uygulamaya başladı.

Gazeteye konuşan Emekli Özel Harp Subayı ve Terör ve Güvenlik Uzmanı Abdullah Ağar, İsrail benzeri işgal planının özellikle Menbiç'te yoğun uygulandığını belirterek şu değerlendirmelerde bulundu:


Menbiç aslında Arap nüfusun yaşadığı bir bölge ve yerli halkın arazilerinin tapuları da var. PYD'liler, gelecekte bir stabilleşme ve normalleşme ihtimalini göz önüne alıyor. Bu söz konusu olursa, bölgedeki Arapların hak iddia etmesine engel olabilmek için özellikle stratejik noktalardan başlayarak toprak satın alıyorlar. Menbiç'ten sonra ülkenin neredeyse doğusunu kaplayan Haseke'de de aynı durum var. Öyle ki, bölgedeki insanların zaafiyetleri, hassasiyetleri, fakirliği ve çaresizliğini kullanıyorlar. Kimini daha fazla para ile kimini de baskı yoluyla korkutarak topraklarını satın alıyorlar. Tıpkı İsrail'in kuruluşuna benzeyen bir uygulama ve yöntem deniyorlar.”

PARA NEREDEN GELİYOR?

Toprak satın alınması için kullanılan fonun uyuşturucu ticaretinden sağlandığına da dikkat çeken Ağar “Bu bölgelerde birçok toprak sahibine, topraklarının değeri dolar olarak 10 bin dolar ise 3 katı olan 30 bin dolar ödüyorlar. PYD'nin kullandığı bu fon yani kaynak ise uyuşturucudan geliyor. PKK, şu anda kıta Avrupa'sının uyuşturucu ihtiyacının yüzde 80'ini karşılıyor. Yıllık cirosu ise 8 milyar avro” dedi.

Haber Ara