Dolar

32,4950

Euro

34,8206

Altın

2.487,46

Bist

9.569,96

'PYD, açlığı bir silah olarak kullanıyor'

'PYD, açlığı bir silah olarak kullanıyor'

9 Yıl Önce Güncellendi

2016-05-27 11:15:53

'PYD, açlığı bir silah olarak kullanıyor'
RIDVAN KORKULUTAŞ - Terör örgütü PKK'nın Suriye'deki uzantısı PYD, Halep'in can damarı olarak tabir edilen Kastillo ve Handarat yollarını ateş altına alarak, Suriye'de rejim güçlerinin bölgeye yardım gitmesine izin vermemesi sonucu pek çok kişinin açlıktan öldüğü Madaya'da olduğu gibi bölgeye giden insani yardımları engellemeye çalışıyor.

Türk Kızılayı Genel Başkanı Dr. Kerem Kınık, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Suriye'nin Halep kentine gönderilen insani yardımların rejim güçleri ve terör örgütü PYD/PKK tarafından engellendiğini belirtti.

Yardımların sadece örgütler tarafından değil aynı zamanda rejim tarafından da engellendiğini aktaran Kınık, Suriye'de rejimin ve terör örgütlerinin Müslüman mazlum halkı, savaş başladığından beri açlığa mahkum etmek istediğini dile getirdi.

Suriye'de Madaya gibi 20'ye yakın bölgede açlıkla mücadele edildiğini bildiren Kınık, yardımların engellenmesi ve yardım konvoylarına saldırılar gerçekleştirmenin uluslararası insani hukuka aykırı olduğuna dikkati çekti. Kınık, şunları kaydetti:

"Sadece Halep-İdlip yolunda değil Guta, Madaya gibi Suriye'nin içerisinde benzeri durumda olan bölge var. PYD, hem yardımların geçişlerine müsaade etmiyor hem de yardım konvoylarını bombalıyor. Yardımlar sadece terör örgütleri tarafından değil aynı zamanda rejim tarafından da engelleniyor. Açlığın bir silah olarak kullanıldığı bir gerçek. Bu sadece Türk ya da yerel sivil toplum kuruluşlarınca değil Birleşmiş Milletler'in (BM) ve diğer gözlemci ülkelerin raporlarına da giren bir durum. Hem rejim hem de Suriye içerisindeki örgütler özellikle de PYD, bunu bir silah olarak kullanıyor. 'PYD Halep'i ikinci Madaya yapmak istiyor' dememiz yanlış olmaz. Bu son günlerde değil savaş başladığından beri tekrarlanan bir olay. Bunu yapmış olmaları yaptıkları zulme yeni bir tanesini daha eklemiş olmalarıdır."

- Bölgelerde 400 bin Müslüman yaşıyor

Gaziantep İmkan-Der İnsani Yardım Vakfı Başkanı Sait Gökdelen de PYD'nin, Rusya'nın ve rejimin Halep'e giden yolların abluka altına alınması için büyük bir çaba içerisinde olduğunu söyledi.

PYD'nin yardım kuruluşları için en büyük tehlike olduğuna işaret eden Gökdelen, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Halep'e karadan sadece bir bağlantı yolu var. Eğer bu yol kapanırsa insanlar aç kalacak ve Madaya'da yaşanan sıkıntılar orada da yaşanacak. Yarın bu yollar kapatılırsa Halep'e bundan sonra yardım gitmez. Allah göstermesin insanlar açlıktan ölmeye başlar. O bölgelerde 400 bin Müslüman kardeşimiz yaşamaktadır. Gerçek şu ki PYD Halep'i ikinci Madaya yapmak istiyor. İdlip'ten Halep'e giden tek yol Kastillo ve Handarat yollarıdır. Yardımlar sadece bu yollar üzerinden ulaştırılabiliyor. PYD Müslümanları abluka altına alıyor, yardımların ulaşmasını engelleyerek insanların açlıktan ölmesini istiyor. Yardımları ulaşmazsa Rusya'nın ve PYD'nin bombardımanına gerek kalmadan insanlar ölür. Halep ikinci Madaya olmasın."

Bölgeye acilen yardımların ulaştırılması gerektiğini vurgulayan Gökdelen, bu noktada PYD'nin ve rejimin yaptıklarını planı bozabilmek için bölgeye bütün yardım kuruluşlarının daha fazla yardım göndermesi gerektiğini söyledi. Gökdelen, "Orada Müslümanların abluka altında kalması, yollarını keserek, yardımların ulaşmasını engelleyerek insanların açlıktan ölmesini istiyor. Kardeşlerimiz ölmesin." dedi.

- "Dünya yaşananlara sessiz"

Dünyanın bu yaşananlara sessiz kaldığını dile getiren Gökdelen, "İnsanlar bir balina ve bir kaplumbağa için güya 'hümanizm' adına gösterdikleri çabayı oradaki insanlar için göstermiyor." ifadesini kullandı.

Bölgede en elzem gıda ihtiyacının un olduğunu ve bu doğrultuda da Türk Kızılayı'nın destekleriyle hareket ederek çeşitli çalışmalar yürüttüklerini aktaran Gökdelen, "Un, orada insanlar için çok büyük bir ihtiyaç. Hiç olmazsa insanlar ekmeğine salça sürer, zahter sürer ve hayatta kalır. Bu nedenle un çok önemli bir şey. Dernek olarak orada 5 fırın açtık. Buradan giden unları ekmek yaparak mazlum Suriye halkına dağıtmaktayız. Halep'in merkezinde binlerce insana ekmek ulaştırmaya çalışıyoruz." diye konuştu.

Gökdelen, bölgeye daha fazla yardımların ulaşılabilmesi adına Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın ilgili danışmanlarıyla görüşme yapacaklarını sözlerine ekledi.

Haber Ara