Dolar

32,3773

Euro

35,0633

Altın

2.326,09

Bist

9.079,97

'PKK'nın bomba hazırlama görüntüsünü çekmişler'

Diyarbakır'da tutuklanan İngiliz gazetecilerin PKK'nın gençlik yapılanması YDG-H üyeleri ile görüştüğü ve bomba hazırlarken görüntülerini çektiği tespit edildi.

9 Yıl Önce Güncellendi

2015-09-01 16:42:00

'PKK'nın bomba hazırlama görüntüsünü çekmişler'

Diyarbakır'da tutuklanan gazeteciler Mohammed İsmael Rasool, Philip Gingell Hanrahan ve Philip John Pendlebury'ın otel odasında PKK/KCK örgütlere bağlı bulunan oluşumların kısaltılmış hali ve İngilizce açılımlarının yazılı bulunduğu ajanda ele geçirilirken, gazetecilerin PKK'nın gençlik yapılanması YDG-H mensuplarının silahlı, el yapımı bomba ve molotofkokteyli hazırlarken görüntülerini çektiği tespit edildi.

Diyarbakır'da 27 Ağustos'ta Emniyet Müdürlüğü Muharebe Elektronik Şube Müdürlüğü'ne kentte kalan 3 yabancı gazetecinin ağırlıklı olarak "DAEŞ terör örgütü olmak üzere diğer terör örgütlerine taraftar topladığı" yönünde ihbar üzerine Cumhuriyet Başsavcılığının talimatıyla 28 Ağustos'ta kaldıkları otelin önünde gözaltına alınan Rasool, Hanrahan ve Pendlebury Terörle Mücadele Şube Müdürlüğü'nde ifade verdi.

İfadeler ve ele geçirilen deliler doğrultusunda savcılıkça soruşturma derinleştirilirken 3 gazetecinin PKK'yla ilişkili olduğu ağırlık kazandı.

PKK bağlantısı

Gazetecilerin konakladıkları otel odasında PKK/KCKörgütlerine bağlı bulunan oluşumların kısaltılmış hali ve İngilizce açılımlarının yazılı bulunduğu ajanda ele geçirildi.

Pendlebury, emniyetteki ifadesinde örgütle ilişkisinin olmadığını, herhangi bir kuruma bombalı saldırı yapması için kimseyle irtibata geçmediğini, bu eylemi gerçekleştirmesi için herhangi bir kişiyle görüşmediğini belirtti.

İngiltere'de bir şirkette savaş muhabiri olarak görev yaptığını savunan Pendlebury, çekim yaptığı görüntülerdeki yüzü kapalı kişilerin herhangi bir örgüte bağlı olduğunu bilmediğini, savaş muhabiri olduğu için bu kişilerin görüntüsünü kaydettiğini ifade etti.

Gazetecilerden Hanrahan ise İngiltere'den İstanbul aktarmalı Mardin'e oradan, Şırnak'ın Cizre ilçesine yaşanan iç karışıklığı haber yapmak ve bölgede yaşayan vatandaşların yaşam koşullarını belgesel yapmak için geldikleri dile getirdi.

Cizre'den sonra geldikleri Diyarbakır'da, yörede yaşayan insanların hayat tarzlarını çekmeye başladıklarını, çekim yaptıkları yerlerde bulunan yüzü kapalı ellerinde silah olan şahısları görüntülediklerini belirtti.

Otel odasında bulunan ajanda

Tutuklanan gazetecilerin konakladığı otel odasında PKK/KCK örgütlerine bağlı bulunan oluşumların kısaltılmış hali ve İngilizce açılımlarının yazılı bulunduğu ajanda ele geçirildi.

Ajandada yapılan incelemede, PKK/KCK örgütü ve yapılanmaları, Abdullah Öcalan, PKK/KCK örgütlerinin eylem ve faaliyetleri, yasa dışı DHKP/C TKP/ML  örgütleri, PKK/KCK örgütü mensupları ve sözde Kürdistan tarihi hakkında bilgiler bulundu.

Hanrahan, bu ajandaya ilişkin ifadesinde, muhabirlik yaptığını, araştırma yaptığı örgüt isimleri, liderleri ve amaçlarını bilmek zorunda olduğunu, bu yüzden ajandaya bu araştırmalarını yazdığını kaydetti.

Tutuklanan gazetecilerden Rasool ise yanındaki 2 gazetecinin yüzü kapalı belinde tabanca bulunan 3 kadın ile röportaj yaptığını belirtti.

YDG-H mensuplarıyla görüşmüşler 

Tutanakta, gözaltına alınan gazetecilerin üzerlerinden çıkan kamera ve hard diskler incelendiğinde örgütün PKK'nın gençlik yapılanması YDG-H mensuplarının silahlı görüntüleri, yüzü kapalı YDG-H üyeleri ile yapılan röportajlar, çeşitli bölgelerde kazılan sokak görüntüleri, örgüt mensupları tarafından yapılan molotofkokteyli ve el yapımı bomba görüntülerinin yer aldığı, gazetecilerin gaz maskesi taktığının tespit edildiği belirtildi.

Diyarbakır'da çekimlerini tamamladıktan sonra Şırnak'ın Cizre ilçesine gittiklerini anlatan gazeteciler, Cudi Mahallesi'nde daha önce BDP ve HDP'de yönetici olarak görev yapan Mesut N'nin kendilerini karşıladığını ifade etti.

Hard diskleri kripto şifreli çıktı

Tutanakta, gazetecilerin üzerinde ele geçirilen hard disk içeriklerindeki bilginin fazla olması ve bazı hard disklerin kriptolu şifrelenme sisteminden dolayı henüz tam olarak incelenemediği yer aldı.

Gazeteciler çıkarıldıkları Diyarbakır 2. Sulh Ceza Hakimliği'nde Emniyet Müdürlüğü'nde verdikleri ifadelerini tekrarladıklarını belirtti. 

Mahkeme, dün Rasool, Hanrahan ve Pendlebury hakkında, "Silahlı örgüt içindeki hiyerarşik yapıya dahil olmamakla birlikte örgüte bilerek ve isteyerek yardım etmek" suçundan tutuklanmalarına karar vermişti.

Örgütün yabancı basınla ilişkisi 

PKK'nın telsiz konuşmalarında yabancı basına her tür desteğin verilmesi çağrısı yer almıştı.

Yabancı basının örgütün eylemleri hakkında olumlu haberler yaptığı, bölgede "iç savaş" algısı yaratacak görüntülerin gerektiği ifadelerine yer verilen konuşmalarda, çatışmalarda harap olmuş bina ve açılan hendek görüntülerinin bu kapsamda çok işe yaradığı, bu kapsamda yabancı basına verilecek her tür desteğin önemli olduğu vurgulanmıştı.

VİDEO HABER

İsrail'in Gazze'de bir vahşeti daha görüntülendi!

Haber Ara