Dolar

32,3660

Euro

34,9990

Altın

2.324,23

Bist

9.079,97

PKK'dan federatif 'anayasa' denemesi

Suriye’de ABD desteği ile genişleyen ve Suriye üzerinden Türkiye’deki terör faaliyetlerini kentlere taşıyan PKK’nın Suriye kolu PYD geçtiğimiz aylarda ilan ettiği federasyonun anayasasını açıkladı.

8 Yıl Önce Güncellendi

2016-07-02 01:24:24

PKK'dan federatif 'anayasa' denemesi

TİMETURK I HABER MERKEZİ
ÖZEL HABER

Suriye'de devrim sürecinin başlamasından sonra muhalifler ile IŞİD arasındaki ayrışmanın hemen ertesinde ABD eliyle IŞİD ile mücadele adı altında desteklenen PKK'nın Suriye kolu PYD, Suriye'nin kuzeyinde ilan ettiği federasyonun anayasa taslağını açıkladı.

KAMIŞLI BAŞKENT

PKK'nın Suriye kolunun açıkladığı taslağa göre federasyonun başkenti olarak Kamışlı gösteriliyor. 17 Mart'ta Haseke'de ABD'li temsilcilerin de bulunduğu bir toplantıda ilan edilen federasyonun başkenti olarak Kamışlı'nın açıklanması Türkiye'nin sınır güvenliği ve Nusaybin olaylarının tekrar değerlendirilmesi gerektiğini düşündürdü.

“SURİYE'NİN PARÇASIYIZ”

Örgütün açıkladığı taslak metninde geçen maddeler arasında federasyonu ‘Suriye'nin parçası' olarak tanımlayan örgüt federasyonun adının Kuzey Suriye Rojava federasyonu olarak belirtti. Örgüt Suriye'ye içerden ve dışarıdan gelecek her saldırıya karşı koyacaklarını da taslağa ekledi. Bu madde ile ilgili olarak örgütün rejim ile olan işbirliğinin pekişeceği yönünde yorumlar yapıldı.

KUZEY SURİYE

Federasyonun adını Kuzey Suriye Rojava Federasyonu olarak açıklayan PKK'nın Suriye kolunun federasyon sınırlarını tüm kuzey Suriye olarak tanımladı.

AZEZ FEDERASYON İÇİNE ALINDI

PKK'nın Suriye kolunun açıkladığı taslak metne göre sınırlarını tüm kuzey Suriye olarak tanımlayan örgütün Azez'i de kendi hakimiyet bölgesine aldığı açık olarak anlaşıldı.

ÖCALAN'IN RÜYASI: DEMOKRATİK, KOMÜNAL, EKOLOJİK

PKK'nın Suriye kolunun ilan ettiği federasyon için açıkladığı metinde geçen demokratik konseyler, bağımsız komünal oluşumlar, kadın yönetişimi vurgusu ve çevreci ifadeler Abdullah Öcalan'ın ekolojik toplum tezi ile PKK'nın örgütsel şemasının federasyon için temel oluşturduğunu düşündürdü.

VİDEO HABER

İsrail'in Gazze'de bir vahşeti daha görüntülendi!

Haber Ara