Dolar

32,3668

Euro

34,9731

Altın

2.326,11

Bist

9.089,43

Petrol şirketlerine ürküten uyarı

Moody's, düşük petrol ve doğalgaz fiyatlarının, petrol sahası ve sondaj endüstrisinin görünümünü olumsuz etkilediği uyarısında bulundu.

9 Yıl Önce Güncellendi

2016-05-06 19:34:21

Petrol şirketlerine ürküten uyarı

Moody's'ten yapılan yazılı açıklamada, düşük enerji fiyatlarının arama-üretim faaliyeti gösteren şirketlerin harcamalarındaki kesintileri artırması nedeniyle, küresel petrol sahası ve sondaj hizmetleri endüstrisinin zor şartlara dayanmaya devam ettiği belirtildi.

Açıklamada, söz konusu şartlar nedeniyle, Moody's'in küresel petrol sahası ve sondaj hizmetleri sektörünün görünümünü "negatif"te tutmayı sürdürdüğü bildirildi.

Değişken enerji fiyatları ve azalan arama-üretim harcamaları nedeniyle sektörün, faiz vergi yıpranma payı ve amortisman öncesi karının (EBITDA) 2016'da yüzde 30'la 40 arasında düşmesinin öngörüldüğüne işaret edilen açıklamada, endüstrinin ancak 2017'nin sonuna doğru toparlanmasının tahmin edildiği vurgulandı.

Açıklamada, petrol fiyatlarının son 3 ayda yükselmesine rağmen, sektördeki aşırı kapasiteden dolayı şirketlerin toparlanmasının gecikeceği yorumuna da yer verildi.

Moody's Analisti Sajjad Alam, açıklamada, petrol üretimi yapılan bölgelerin büyük kısmında sondaj faaliyetlerinin önemli ölçüde azaldığını dile getirerek, "Sektör, 1980'lerden bu yana en zor günleriyle karşı karşıya" ifadelerini kullandı.

Dünya genelinde karada yapılan sondaj sayısının bu yılın nisan ayında son 17 yılın en düşük seviyesine gerilediğini belirten Alam, ABD'de petrol kulesi ve platformu faaliyetlerinin de bu yıl dibe vurmasının beklendiğini kaydetti.

Moody's, sıkılaşan likidite koşulları, azalan nakit akışı ve düşük varlık değerleri nedeniyle, "B3" ve altındaki nota sahip olan petrol sahası ve sondaj hizmetleri veren şirketlerin borçlarını yeniden yapılandırmaması durumunda bu firmaların piyasanın zor koşullarını atlatamayacağı uyarısında bulundu.

Haber Ara