Dolar

32,5762

Euro

34,8093

Altın

2.418,68

Bist

9.645,02

'Patent başvurularındaki artış umut verici'

'Patent başvurularındaki artış umut verici'

9 Yıl Önce Güncellendi

2015-09-01 10:49:04

'Patent başvurularındaki artış umut verici'
Adres Patent Genel Müdür Yardımcısı Cumhur Akbulut, patent başvuru sayılarında geçen yıllara göre artış yaşandığını belirterek, "Söz konusu artış, ekonomik açıdan olduğu kadar firmalarımız açısından da umut verici nitelikte" ifadesini kullandı.

Adres Patent'ten yapılan açıklamada görüşlerine yer verilen Akbulut, Türk Patent Enstitüsü (TPE) verilerine göre patent başvurularının arttığını, faydalı model başvurularının ise düştüğünü bildirdi. Akbulut, şunları kaydetti:

"TPE'nin açıklamış olduğu rakamlara göre patent başvuru sayılarının geçen yıllara oranla artış gösterdiğini gözlemliyoruz. Söz konusu artış ekonomik açıdan olduğu kadar firmalarımız açısından da umut verici nitelikte. Konuya farklı bir açıdan bakacak olursak, faydalı model kavramı dünya literatüründe küçük patentler olarak adlandırılır ve sanayisi gelişmekte olan ülkeleri desteklemek amacıyla, sınırlı sayıda ülkelerde kabul edilen bir uygulamadır.

Faydalı modellerin başvuru sayılarının düşme eğilimde olması, bunun yerine özgün, buluş basamağı olan ve yenilik ihtiva eden patent başvurularının artması, ürettiğimiz ürünlerin katma değerli ve nitelikli ürünler olduğunu göstermektedir."

Patent başvurularındaki artışın, Ar-Ge ve inovasyonda yaşanan gelişmelere bağlı olduğunu dile getiren Akbulut, buluş sahiplerine verilen teşvik ve hibelerin kapsamının genişletilip resmi prosedürlerin azaltılarak buluş yapan herkesin bu teşviklerden faydalanması gerektiğini ifade etti.

Haber Ara