Dolar

32,5176

Euro

34,7276

Altın

2.489,33

Bist

9.524,59

Özbekistan’a giden ürünlerin geçişine Rus vetosu

Rusya, Kırım'ı ilhak etmesinin ardından Batılı ülkelerin kendisine uyguladığı yaptırımlara tepki olarak diğer ülkelerden Özbekistan'a gelen gıda ürünlerinin girişine engel olmaya başladı

9 Yıl Önce Güncellendi

2015-09-01 17:00:41

Özbekistan’a giden ürünlerin geçişine Rus vetosu

Rusya tarımsal ürünler kontrol hizmetinin Almanya ve Baltık ülkelerinin Özbekistan'a gönderdiği gıda ürünlerinin geçişine izin vermediği bildirildi.

Rus medyasına göre, 28 Ağustosta Litvanya'dan gönderilen 20 ton süt ürünü Beyaz Rusya- Rusya sınırından geri gönderildi. Smolensk ve Bryansk bölgeleri tarımsal ürünler kontrol servisi vekilleri bu işlemin Rusya hükümeti talebi üzerine yapıldığını bildirdi.

Daha önce de Fransa'dan gönderilen 18 ton süt ürünlerinin de geçişine izin verilmediği bildirildi.

Rusya Ukrayna'nın Kırım bölgesini ilhak ettikten sonra Batı devletleri yaptırımlarına karşılık olarak Moskova hükümeti de Avrupa'da üretilen gıda ve diğer ürünlere ambargo koymuştu.

Bunun neticesinde sadece Rusya'ya değil, bu devlet üzerinden üçüncü ülkelere gönderilen ürünlerin de geçişine izin verilmiyor.

Bu arada Rusya ve Özbekistan ilişkilerindeki gerginlik diğer alanlarda da kendini göstermeye başladı. Geçen hafta Putin hükümeti Özbekistan vatandaşı olan ve İsveç'te Özbek muhalif imama suikast girişiminde şüphelenen bir kişiyi İsveç'e iade etmişti.

Daha önce Özbek lider İslam Kerimov 1966 yılında Taşkent'te yaşanan depremden sonra inşa edilen evlerin Özbeklere verilmediğini iddia ederek, dolaylı yoldan Rusya'yı tenkit etmişti.

Haber Ara