Dolar

32,3694

Euro

34,9494

Altın

2.325,68

Bist

9.089,47

Özbek, Kazak, Tacik ve Kırgız ailelere hukuk dışı muamele

29 Temmuzdan itibaren 12 Temmuz yani darbe öncesi hazırlanan bir liste ve yazı gereği İstanbul’da yürütülen operasyonlarla 100’den fazla çoğunluğu Özbek olmak üzere Kazak,Tacik ve Kırgız aileler sınır dışı edilmek üzere Geri Gönderme Merkezlerine (GGM) alındı.

8 Yıl Önce Güncellendi

2016-08-10 13:53:38

Özbek, Kazak, Tacik ve Kırgız ailelere hukuk dışı muamele

Sınır dışı edilen Özbek, Kazak, Tacik ve Kırgız aileler, iade edildikleri ülkelerde işkence görüyor.

Yapılan işlemlerin bürokraside sahibi bulunamamakta ve Türkiye sevdalısı bu insanlara yapılan bu muameleye anlam verilememektedir. Mülteci Hakları Derneği, halen GGM'de tutulan mağdur ve mazlum muhacirlere karşı hukuk dışı muamelelerin ve mevcut durumun değerlendirileceği basın açıklaması yayınladı.

İşte o açıklama:

Basın açıklamamıza geçmeden önce, ülkemizin istikbaline ve istiklaline karşı bazı şer odaklarının 15 Temmuz gerçekleştirdiği darbe girişimini bir kez daha kınıyoruz. Canlarını vererek bu darbe girişimini önleyen ve bugün bu açıklamayı yapmamıza vesile olan şehitlerimize Allah'tan rahmet, ailelerine sabrı cemil, yaralılarımıza acil şifa diliyoruz, gazilerimize minnettarlığımızı arz ediyoruz.

Malumunuz üzere Türkiye dünyada en çok mülteci barındıran ülke. Bu mültecilerin büyük çoğunluğu Suriye'den olmasına rağmen, Afrika'dan, Asya'dan  hatta Avrupa'nın (Balkanlar) bazı ülkelerinden ülkemize sığınan, burada yeni bir yaşam arayan muhacirler var. Bu bağlamda öncelikle bizlere ensar olma şerefini veren yöneticilerimize şükranlarımızı sunuyoruz.

29 Temmuzdan bu yana ülkemize sığınmış Orta Asyalı ve Kafkas Kökenli (Kırgız ve Özbek) milletlerinden olan bazı mülteciler haksız ve hukuksuz bir şekilde Türkiye'den deport (sınır dışı) edilmek istenmektedir. Bunların çoğunluğunu kadın ve çocuklar oluşturmaktadır. Şu ana kadar yaklaşık 45 aile ve 150 den fazla kişi Kumkapı'daki merkeze götürülmüştür.

İstanbul Başakşehir bölgesi ağırlıkta olmak üzere bir çok noktasında polisler tarafından muhacirlerin evleri basılarak özellikle çarşaflı kadınlar ve çocukları yakalanıp götürmektedirler.  Gerekçe olarak ise dört sayfalık bir listenin olduğu ve bu listede yer alan isimlerin DAEŞ örgütü mensubu olduğu beyan edilmektedir. Bu iddiagerçek dışı ve hukuki temeli olmayan bir iddiadır. Bu ailelerin birçoğu ilgili dernekler tarafından tanınan, bilinen ve kendi geçim dertleriyle meşgul mağdur insanlardan oluşmaktadır.Yukarıda değindiğimiz üzere alınanların birçoğu zaten kadın ve çocuklardır. 64 yaşındaki kadının ya da 8 yaşındaki çocuğun terörist ilan edilip deport edilmeye çalışılması şeklinde tezahür eden olaylar silsilesine anlam verilememektedir.  Bu kişilerin dosyaları üzerinde inceleme yapıldığında haklarında 12.06.2016 tarihinde kod konulduğu anlaşılmaktadır. Bu ise darbenin planlandığı 15 Temmuzdan üç gün öncesine tekabül etmektedir. Tek başına bu durum dahi bizlerin bu konudan şüphelenmesine yol açmaktadır. Darbe öncesi toplanacak bu insanların yapılması düşünülen darbe sonrası çeşitli saiklerle ülkelerine gönderilmesi mümkündür. Nitekim bu operasyonların kaynağı sorulduğunda hemen hiçbir yapı bunun kaynağı olduğunu kabul etmemekte sadece operasyonun uygulayıcısı olduğunu talimatın yukarıdan geldiğini beyan etmektedir. Ancak ilgili ve yetkili kurumlarla görüşüldüğünde başta Cumhurbaşkanlığı olmak üzere böyle bir emir ve talimatın verilmediği bildirilmektedir. Maalesef bu listenin kimin tarafından hazırlandığı, altında kimin imzasının olduğu bilinmediği bir noktada ülkelerinden gördükleri zulüm sonucu dinlerini yaşayabilme amacı ile Türkiye'ye gelen mağdur ve mazlumlar haksız yere tutuklanmakta ve deport edilmek istenmektedir.

Deport edilmek için özellikle 15 Temmuz darbe girişimine karşı cumhurbaşkanımıza destek veren Özbekler seçilmektedir. Çarşaflı bayanların dışarıda dolaştığını gören polisler hiç bir sorgu ve sualsiz yakalayıp götürmektedir. Erkeklerden itiraz edenler ya da soru soranlara orantısız güç kullanarak, ters yatırıp eline kelepçe vurulup polis merkezine görülmektedir. Yaptığımız yoğun araştırma ve çalışmalarına rağmen bu insanların ülkemizden neden çıkartıldığı anlaşılamamaktadır. Yaptığımız tüm girişimler, araştırmalar ve çabalar bürokrasinin kör sokaklarında kaybolmuştur.  Sorumluluğu üstlenen veya bir neden gösteren yetkili çıkmamıştır. Tutuklanan ve deport edilmesi beklenen bu kardeşlerimizin aileleriyle irtibat kurmasına izin verilmemektedir.  Çocukların mama ve bisküvi ihtiyaçlarının temininde dahi izin prosedürüne takılınmış ve ciddi mağduriyetler yaşanmıştır. Yapılan girişimler sonucu dün akşam itibariyle 11 çocuk Kumkapı GGM den serbest bırakılarak ailelerine teslim edilmiştir.  Ancak hamile ve doğum yapmak üzere olan bir bayan ve diğer çocuklar başta olmak üzere tutuklanmaları için hiçbir haklı gerekçe olmayan bu muhacirlerin bir an evvel serbest bırakılmaları gerekmektedir.

Bizler, UMHD olarak bu mazlum insanların Türkiye'den çıkartılmasınınson darbe girişimi olaylarında başarılı olamayan FETÖ terör örgütünün mensuplarının Türkiye'nin uluslararası arenada itibarsızlaştırılmasına yönelik son çabaları olduğunu düşünüyoruz.

Bu terör örgütünün maksatları

  1. Uluslararası bir lider olan Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan itibarını zedelemek
  2. Türkiye'yi Âlem-i İslam nazarında güvensiz bir ülke haline getirmek
  3. Türkiye'de yaşayan yabancıların sosyal ve eğitim hayatını uluslararası arenada itibarsızlaştırarak Türkiye'ye olan sevgiyi kırmak
  4. Türkiye de yaşayan yabancı/misafir öğrenciler hakkında kaos ortamı oluşturarak sınır dışı etmek
  5. Yabancı yatırımların önünü keserek yabancı iş adamlarının sermayelerini Türkiye'den çıkararak ekonomik dalgalanma oluşturmak       

Kıymetli katılımcılar, değerli basın mensupları, bu mazlum insanlar, evlerinde gözaltına alınarak terörist muamelesi görüyor. Çoğunu tanıdığımız bu insanlar, bırakın bir örgüte üye olmayı, kiraların dahi veremeyecek durumda olan, mazlum, mütedeyyin insanlar.

Türkiye daha 25 gün önce bir darbe girişimini, Cumhurbaşkanımızın liderliğinde milletimizin cesaretiyle ve bu mazlum insanların duasıyla önlemişken, bu insanlar yeni umut ve hayat için sığındıkların ülkemizden gönderilmesi kabul edilemez. Darbe karşısında canlarını hiçe sayarak, bu ülkenin selameti için sokaklara inen bu insanlar günlerce meydan nöbetlerinde bizlerle birlikte beklediler ve Kumkapı'ya götürülmeyenler sabahlara kadar beklemeye devam ediyorlar.

Buradan, sizlerin huzurunda bizlere sığınmış bu mazlumların sınır dışı  edilmesineve haksız tutukluluk şartlarına son verilmesini talep ediyor, bu işin sorumlularının adalet önüne çıkartılmasını talep ediyoruz.

Haber Ara