Dolar

32,5679

Euro

34,8993

Altın

2.425,14

Bist

9.722,09

Osmanlıca yazılmış İncil bulundu

Lübnan'da Osmanlı Türkçesiyle yazılmış yaklaşık iki asırlık olduğu tahmin edilen bir İncil bulundu.

9 Yıl Önce Güncellendi

2015-10-04 16:53:04

Osmanlıca yazılmış İncil bulundu

Osmanlı döneminden kalma çok sayıda tarihi yapı ve eserin yer aldığı Lübnan'da, Osmanlı Türkçesiyle yazılmış yaklaşık iki asırlık İncil bulundu.

Başkent Beyrut'un 78 kilometre kuzeyindeki Amyun kazasında yaşayan Edgar Afif Huri isimli Lübnanlı, evinin bodrumunda tesadüfen bulduğu bir paketten Osmanlı Türkçesiyle yazılmış bir İncil çıktığını söyledi. Huri, "Üç sene önce evimin bodrumunda kağıt ve naylon kaplarla iyice sarılı halde bir paket buldum. Paketi açtığımda büyük bir sürprizle karşılaştım. İçinde 1819'da yazılmış Osmanlı döneminden kalma bir İncil vardı. Yaklaşık 200 yıl geçmesine rağmen oldukça iyi durumda olan İncil, Osmanlı Türkçesiyle yazılmıştı. 22 santimetre uzunluğunda, 13 santimetre genişliğinde olan İncil 483 sayfadan oluşuyor" dedi.

Pek çok kişi ve üniversiteden İncili satması için kendisine teklif geldiğini belirten Huri ancak şu ana kadar hiçbirini değerlendirmediğini söyledi. Yaşadığı evin de tarihi bir yapı olduğuna işaret eden Huri, "Ailemden yadigar bu tarihi evde pek çok eski, antika eser var. Ama sanırım en eski olanı bu İncil" diye konuştu. Huri ayrıca Türkiye'den gelecek meraklılara evinin kapılarının açık olduğunu sözlerine ekledi.

Dedelerinin Osmanlı döneminde bu bölgede kaymakamlık gibi üst düzey görevlerde bulunduğunu ifade eden Huri, 1899 ve 1905 yıllarına dayanan Sultan Abdülhamid fermanlarından üç nüshayı göstererek, "Bu fermanlar bize atalarımızın mirası. Manevi değeri çok büyük" dedi. Lübnan'da Osmanlı dönemi, 1516 yılında Memlüklüler'in Mercidabık'ta Osmanlı ordusuna yenilmesiyle başlıyor. Osmanlı yönetimi altında 400 yıldan uzun süre kalan Lübnan'da, o döneme ait çok sayıda yapı ve eser varlığını koruyor.

Haber Ara