Dolar

32,3136

Euro

35,1353

Altın

2.293,11

Bist

9.061,06

Ortadoğu barış müzakereleri

Ortadoğu barış müzakereleri

9 Yıl Önce Güncellendi

2016-05-31 12:42:27

Ortadoğu barış müzakereleri
İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, Suudi Arabistan'ın 2002'de sunduğu "Arap Barış Girişimi" temelinde Arap ülkeleriyle müzakerelere hazır olduğunu belirtti.

Başbakanlık ofisinden yapılan yazılı açıklamaya göre, Netanyahu, parlamentonun Avigdor Liberman'ın savunma bakanlığı görevine getirilmesini onaylamasının ardından düzenlenen ortak basın açıklamasında, "Filistinli ve tüm komşularımızla aramızda barışın sağlanmasında kararlı olduğumuzu belirtmek istiyorum. Arap Barış Girişimi de Filistinliler ile yapıcı barış görüşmelerinin yeniden başlamasına katkı sağlayabilecek olumlu unsurlar içeriyor." ifadelerine yer verdi.

"2002'den bu yana bölgede dramatik değişiklikleri yansıtan Arap Barış Girişimi temelinde Arap ülkeleri ile barış görüşmelerine başlamaya hazırız." diyen Netanyahu, söz konusu girişimin "üzerinde mutabık kalınan iki halk için iki devlet amacını muhafaza etmesi gerektiğini" ifade etti.

Netanyahu, ayrıca Mısır Cumhurbaşkanı Abdulfettah es-Sisi'nin İsrail, Arap ve Filistinliler arasında barışın sağlanmasının gerekliliğine ilişkin çağrısını hatırlatarak, bunu memnuniyetle karşıladığını yineledi.

Konuşmasında iki noktaya dikkati çekmek istediğini belirten Netanyahu, hükümetin sorumlu, dengeli ve tavizsiz bir güvenlik politikası izleyeceğini bunun yanı sıra barış yollarını aramaya devam edeceğini ve bu konuda hemfikir olduklarını kaydetti.

- Liberman'dan iki devletli çözüme destek

Liberman ise kendisini bu göreve getirdiği için Netanyahu ile bu kararı desteklediği için hükümet ve parlamentoya teşekkürlerini ileterek, "Netanyahu'nun iki halk için iki devletli çözüm meselesi ve diğer meseleler hakkında söylediklerine tamamen katılıyorum." dedi.

Hükümetin izlediği siyaset hakkında çeşitli spekülasyonların olduğuna işaret eden Liberman, lideri olduğu Evimiz İsrail Partisi'nin uzun yıllardır bu konuda kararlı bir duruşu olduğunu ve iki devletli çözümü kabul ettiğine ilişkin birden fazla açıklamalarda bulunduğunu kaydetti.

Liberman, Sisi'nin çağrısını çok önemli bulduğunu ve gerçekleşmesi için çaba sarfetmeleri gereken gerçek bir fırsat olduğunu belirterek, tüm komşu ülkelerle ciddi şekilde diyaloğu sağlayabilecek Arap Barış Girişimi'ndeki yapıcı unsurların varlığına ilişkin Netanyahu'nun söylemlerine tamamen katıldığını söyledi.

Netanyahu, Arap Barış Girişimi'nin mevcut konjonktüre uygun olmadığına ilişkin açıklamalarda bulunmuş, İsrail'deki sol görüşlü kesim ise söz konusu girişimi "değerlendirilmesi gereken bir fırsat" şeklinde nitelendirmişti.

Başbakan Netanyahu tarafından Savunma Bakanlığı görevine getirilen Avigdor Liberman, dün İsrail parlamentosundan onay almıştı.

Suudi Arabistan'ın merhum Kralı Abdullah tarafından 2002 yılında sunulan Arap Barış Girişimi, başkentinin Doğu Kudüs olduğu 1967 sınırlarına göre bir Filistin Devleti'nin kurulması, Filistinli mülteci sorununun adil şekilde çözümlenmesi, İsrail'in Golan Tepeleri'nden çekilmesi, Arap ülkelerinin İsrail'i tanıması ve ilişkilerini normalleştirmesini öngörüyordu.

İsrail-Filistin barış görüşmeleri, İsrail'in Yahudi yerleşim birimleri inşasının durdurulması, müzakerelerin 1967 sınırları temelinde yapılması ve Filistinli mahkumların serbest bırakılmasını kabul etmemesi nedeniyle Nisan 2014'ye askıya alınmıştı.

Son dönemde ise uluslararası arena, barış görüşmelerinin yeniden başlatılmasına ilişkin çabalara sahne oluyor. Fransa, Ortadoğu barış sürecini yeniden başlatmak amacıyla 30 Mayıs'ta Paris'te düzenlenmesi öngörülen uluslararası konferansın 3 Haziran'da gerçekleştirileceğini duyurmuştu.

Haber Ara