Dolar

32,3218

Euro

35,0855

Altın

2.300,02

Bist

9.060,56

Orta Afrika Cumhuriyeti'ndeki cinsel istismar iddiaları

Orta Afrika Cumhuriyeti'ndeki cinsel istismar iddiaları

9 Yıl Önce Güncellendi

2015-09-04 00:45:37

Orta Afrika Cumhuriyeti'ndeki cinsel istismar iddiaları
Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Yüksek Komiseri Zeyd Raad el-Hüseyin, Orta Afrika Cumhuriyeti'nde Fransız askeri tarafından yapıldığından şüphelenilen yeni bir tecavüz vakası olduğunu bildirdi.

Orta Afrika'da görev yapan Birleşmiş Milletler (BM) İstikrar Misyonu (MINUSCA) tarafından yayımlanan yazılı açıklamaya göre Hüseyin, "BM 30 Ağustos'ta yeni bir tecavüz vakası olduğu konusunda bilgi aldı. İddianın sahibi mağdur geçen yıl işlenen söz konusu suç gerçekleştiğinde ergenlik döneminin sonlarındaydı. Mağdur nisan ayında doğum yaptı" bilgisini verdi.

Mağdurun, çocuğunun nesebinin ispat edilmesi için yerel yönetime başvurduğunun öğrenildiğini kaydeden Hüseyin, "Orta Afrika'daki yabancı askerler tarafından yapıldığı belirtilen bu kötü muamele, cinsel istismar gibi bir dizi korkunç suç arasında yer alıyor" ifadelerini kullandı.

Hüseyin, olayın Fransa yönetimine bildirildiği ve BM'in soruşturma konusunda işbirliğine hazır olduğunun iletildiğini kaydetti.

Açıklamada, BM İnsan Hakları Yüksek Komiseri Zeyd Raad el-Hüseyin'in Bangui'ye 4 günlük resmi ziyaret için geldiği belirtildi.

MINUSCA Özel Temsilcisi yardımcısı Diane Corner, 20 Ağustos'ta MINUSCA'daki 4 farklı uyruktan görevlilerin çocuklara yönelik cinsel istismarda bulunduklarını bildirmişti. Corner, zanlıların uyruklarını açıklamamıştı.

Corner, "Sadece 11 yaşında olan 9 kız çocuğu tecavüze ve cinsel tacize maruz kaldı" demişti. Corner, ilk tecavüz vakasının geçen yıl Aralık ayında, diğerinin ise bu yıl 12 Ağustos'ta gerçekleştiğini söylemişti.

Orta Afrika Cumhuriyeti'nde geçen yıl da bazı Fransız askerleri, çocuk istismarıyla suçlanmış, BM ve Fransa'nın suçlamaları ele alış tarzı tepkilere neden olmuştu.

BM yetkilisi Anders Kompass'ın sızdırdığı BM belgelerinde, Orta Afrika Cumhuriyeti'ndeki Fransız barış gücü askerlerinin, çocukları yiyecekle kandırarak taciz ettiğine ilişkin bilgiler yer almıştı.

Haber Ara