Dolar

32,5096

Euro

34,5946

Altın

2.489,80

Bist

9.548,09

Orhan Pamuk'tan AB'ye Türkiye çağrısı

Yazar Orhan Pamuk, 'laik arkadaşlarım için korkuyorum' açıklamasında bulunarak Avrupa ülkelerine çağrı yaptı...

9 Yıl Önce Güncellendi

2016-05-03 02:29:52

Orhan Pamuk'tan AB'ye Türkiye çağrısı

Nobel ödüllü yazar Orhan Pamuk, Avrupa ülkelerine, "İnsan hakları ihlalleri konusunda Türkiye'ye karşı daha sert tavır almaları" çağrısında bulundu.

BBC Türkçe'den Yusuf Özkan'ın haberine göre, Türkiye'de düşünce ve basın özgürlüğüne yönelik baskıların endişe verici olduğunu belirten Pamuk, "Kendim için değil ama ülkem için, laik arkadaşlarım için korkuyorum" dedi. 

Hollanda Televizyonu'nda yayınlanan ‘Nieuwsuur' (Haber Saati) adlı programı, ‘Kafamda Bir Tuhaflık' romanı üzerine Orhan Pamuk ile bir söyleşi gerçekleştirdi.

Pamuk Türkiye'deki politikaya ilişkin kaygılarını ve görüşlerini paylaştı. Ünlü yazar, Türkiye'de basın özgürlüğüne yönelik baskılara ilişkin gelişmelerin endişe verici olduğunu söyledi. Türkiye'deki gazetecilerin korku içinde olduğunu söyleyen Pamuk'a göre, özellikle hükümeti eleştirenler işten çıkarılıyor, tehdit ediliyor ve gazeteleri kapatılıyor.

‘İSLAMCI HÜKÜMETİMİZ LİBERAL YÜZÜNÜ KAYBEDİYOR'

"Son yıllarda İslamcı hükümetimiz liberal yüzünü kaybediyor" diyen Nobel ödüllü yazar, hükümetin giderek otoriter ve baskıcı hale geldiğini, gazetecileri hapse attığını ve gazeteleri yasakladığını söyledi.

Pamuk, Türkiye'nin geleceğine ilişkin endişelerini şu sözlerle dile getirdi:

"Kendim için korkmuyorum, ülkem için korkuyorum. Arkadaşlarım için korkuyorum, laik, kültürlü Avrupa yanlısı Türkler için korkuyorum."

‘TÜRKİYE'Yİ UYARMALILAR' 

Ünlü yazar, Türkiye'deki demokrasi geleceği konusundaki kaygılarına Avrupa'nın destek çıkacağını ümit ediyor. Pamuk, AB liderlerine bu konuda kendisine destek olmalarını ve Türkiye'deki demokrasinin onları da ilgilendirdiğini söylemeleri çağrısında bulundu.

Orhan Pamuk, Avrupalı liderlerin insan hakları ve basın özgürlüğü konusunda Türkiye'yi uyarmaları gerektiğine de işaret etti.

Bu nedenle Almanya Başbakanı Angele Merkel ve diğer Avrupalı liderlerin sadece sığınmacı sorununu değil, Türkiye'deki demokrasi ile ilgili sorunları da dile getirmeleri gerektiğini vurguladı.

Pamuk, Avrupa Birliği'nin sığınmacı krizini ele alış biçimini de eleştirdi. Avrupa'nın kendi etrafında duvarlar örerek, kendi değer yargılarını aşındırdığını savundu.

Yazar, Türkiye'nin bu konudaki tutumundan da övgüyle söz ederek, "Bu noktada hükümeti hiçbir konuda suçlayamam. Türkiye'nin sığınmacılara yaklaşımı her türlü övgüyü hak ediyor" dedi.

Haber Ara