Dolar

32,3291

Euro

35,0400

Altın

2.279,62

Bist

9.001,13

Ordu'da yandı, Van'da şifa buldu

Ordu'da yandı, Van'da şifa buldu

9 Yıl Önce Güncellendi

2015-11-28 13:05:58

Ordu'da yandı, Van'da şifa buldu
NECAT HASAR - Ordu'da fındık kabuğu közünün üzerine düşmesi sonrası vücudunda yüzde 60 oranında yanık oluşan 5 yaşındaki çocuk, Van'da sağlığına kavuştu.

Ordu'da oyun oynarken fındık kabuğu közünün üzerine düşmesi sonucu vücudunda ileri derecede yanıklar oluşan 5 yaşındaki Ensar Öz, diğer bölgelerdeki yanık merkezlerinde yer olmadığı gerekçesiyle Sağlık Bakanlığı tarafından tahsis edilen ambulans uçakla getirildiği Van Bölge Eğitim ve Araştırma Hastanesi (VEAH) Yanık Merkezinde tedavi altına alındı. Öz, burada yapılan ve 75 gün süren tedavisinin ardından yürümeye başladı.

VEAH Yanık Merkezi Sorumlusu Dr. Fatma Özcan, AA muhabirine, Ensar Öz'ün Ordu'dan Van'da getirilmesi ve uygulanan tedavi sürecini anlattı.

Öz'ün başına gelen olayın ardından Ordu'dan kendisinin arandığını ve vücudunda yüzde 60 yanık olan bir hasta için uygun merkez arandığının iletildiğini belirten Özcan, şöyle konuştu:

"Aradıklarında, tüm yanık merkezleriyle iletişime girmelerine rağmen yer bulamadıklarını, son olarak bizimle irtibata geçtiklerini söylediler. Ordu'da mevcut şartlar altında bakımının mümkün olmadığını, son çare olarak Van'ı aradıklarını ilettiler. Fotoğraflarda her iki bacaktan kalçasına kadar, elleri omuzlarına kadar ve sırtının yarısı üçüncü derece yanıklar içindeydi. Parmak uçlarına giden damarların rahatlatılması için yapılması gereken işlemlere ihtiyaç vardı. O işlemin orada yapılamayacağını, hastanın kalmasının hayatı açısından risk teşkil ettiğini söylediler. Van'da yanık ünitesinin olduğunu ama böyle bir hastaya bakabilecek bir merkez olup olmadığı konusunda şüphelerinin olduğunu bize ilettiler. 'Çaresiziz yardım edin' dediler, bende hastayı kabul edip gerekli yardımı yapabileceğimizi söyledim."

- Ambulans uçakla getirildi

Hastanın Sağlık Bakanlığı tarafından ambulans uçakla Van'a getirildiğine değinen Özcan, şunları kaydetti:

"Genel durumu çok kötüydü. Hemen ameliyata aldık, sıvı tedavisini uyguladık ve ertesi gün bilinci açıldı. Aile sonradan geldiği için bazı ön yargıları vardı. Hastanın nasıl olacağını merak ediyorlardı, çünkü kritik bir hastaydı. Çocuk kendini toparladıkça onlar da rahatladı. Ben onlara içlerinin rahat olması için sevk önerdim. Kabul etmediler ve kalmak istediler. 75 gündür bizde ve çok sayıda ameliyat geçirdi, açık olan alanlar kapatıldı. Ailesi yanında olduğu için tedaviye daha çabuk cevap verdi. Aile şefkati bu tür hastalarda çok önemli. Bilinci kapalı olan hastamız şu an konuşuyor, yürüyor, en önemlisi ayaklarının üstüne basabiliyor. Yakında çok mutlu olacak, evine, ailesine kavuşacak."

- Ailesi çok mutlu

Oğlunun sağlığına kavuşmasından duyduğu mutluluğu dile getiren anne Olcay Öz, "Buraya gelirken farklı düşünceler vardı aklımızda. Ancak bizimle çok ilgilenildi, oğlum tedavi edildi. Allah bir daha böyle bir şey göstermesin ama olursa yine Van'ı seçerim. Yer olmasa bile kapıda tedavi olmaya razıyım" dedi.

VEAH Yönetici Başhekimi Cafer Alhan da merkezin 14 yatakla bölgeye hitap ettiğini belirterek, yüzde 50-60 yanık vakalarını dahi tedavi edebilecek donanıma sahip olduklarını söyledi.

Haber Ara