Dolar

32,5254

Euro

34,7981

Altın

2.427,98

Bist

9.719,11

Ömer Çelik: PYD bölgeye bilinçli olarak yerleştirildi

Avrupa Birliği Bakanı Çelik, Esad rejiminin ülkenin kuzeyine PYD'yi bilinçli olarak yerleştirdiğini söyledi.

8 Yıl Önce Güncellendi

2016-08-31 10:30:38

Ömer Çelik: PYD bölgeye bilinçli olarak yerleştirildi

Avrupa Birliği Bakanı Ömer Çelik, PYD'nin Suriye'nin kuzeyine Esad rejimi tarafından bilinçli olarak yerleştirildiğini söyledi.

Şu sıralar, AA'ya konuşan Çelik, Suriye'de yaşanan gelişmelere değindi. 

FIRAT KALKANI AÇIKLAMASI

"Esad rejimi, muhalifler o bölgeleri ele geçirmesin diye bilinçli olarak PYD'yi oraya geçirdi. Ordunun bir takım silahlarını da PYD'ye devrettiler. Esad rejiminin motivasyonuyla PYD orada alan kazandı. Hükümetin Kürtlere karşı olması söz konusu değil. Kimsenin aklında yokken, Sayın Cumhurbaşkanımız Başbakanlığı döneminde Esad'a diyordu ki serbest siyasi seçimlere izin ver, bir tek Kürtlerin statüsü yok bunlara statü ver. Bunların hakkını teslim et diye kapalı kapılar ardında gündeme getiren Sayın Cumhurbaşkanımızdır."

"Ne yapıyor PYD? ABD'nin korumasını zaman zaman alıyor. Fırat'ın doğusunda Rusya'yla işbirlikleri oluyor. Biz PYD terör örgütü olduğu için karşıyız. PYD'nin oradaki hareketliliği Kürtlerin kazanımına yönelik değildir. Fransa Devlet Başkanı Hollande diyor ki Kürt sivillere dönük mücadele veriyor DAEŞ'ten çok diyor. Burada söz konusu olan Kürt siviller değildir. PYD bu katliamları Kürtlere karşı da gerçekleştirmektedir."

"Eski Afganistan şeklindeki bir güvenlik krizini Akdeniz'in hemen yanına taşıyorlar. Biz orada Türkmenlerin, Arapların, Kürtlerin herkesin kazanımlarından yanayız ama şimdiki kaos ortamında fiili bir durum oluşturulmasın. Bugün yapılan iş, PYD'yi DAEŞ'e karşı kullanma mantığı şöyledir; Yarın bir gün DAEŞ'ten daha tehlikeli bir örgüt çıktığında, bazıları DAEŞ'i de kara gücü olarak kullanacaktır."

"Rusya'yla ilişkimizin çok özel bir formatı var. Bir sürü siyasi meselede kriz çıktı ama enerji meselesinde hiç aksama çıkmadı."

RUSYA İLE İLİŞKİLER

"Jet krizi istenmeyen bir kazaydı. Karşılıklı aşıldı. Rusya ve Rusya'nın krizi aşması bütün dünya için iyidir."

"Suriye eğer eski Afganistan'a dönerse, şimdiki Afganistan haline gelmesi, o hale gelmesi bile mümkün olmaz."

"Muhataplarımızın pek çoğu, el sıkıştığımız insanlar. Bunların içerisinde halen arayıp geçmiş olsun demeyenler var. Bunu bekliyor muyuz? El sıkışmanın hatırı diye bir şey varsa beklerdik ama demek ki işimizi yapacağız ama onun bir dostluk olmadığını farkında olacağız."

"Avrupa'da Türkiye'nin ciddi dostları da var. Beni en çok şaşırtan, Yüksek Temsilci Mogherini taraflara itidal tavsiye ediyoruz demesi. Burada da ilk defa söylüyorum. Bize namlu doğrultmuşlar, itidal tavsiye ediyorlar. Taraflara itidal tavsiye etmek ne demek? Sakin olun demek. Sakin olduğunuz anda, direnmezseniz hayatınızı kaybedeceksiniz."

"Olması gereken şuydu, bütün AB liderlerinin, demokrasi, insan hakları, hukuk devleti temelinde Türkiye'nin yanında olmaları gerekirdi."

"AB'nin sahip olması gereken vizyonu, biz Türkiye olarak üretmeye ve korumaya devam edeceğiz." 

"Bizi ziyaret eden bir dostumuz şunu şöyledi: Bizim Türkiye'ye verecek bir dersimiz yok. Türkiye demokrasi tarihini yeniden yazdı. Millet olma bilincimiz açısından böyle bir dayanışma ortaya çıktı."

"Cuma günü Slovakya'ya gidiyoruz. Cumartesi sabah tüm AB dışişleri bakanlarının katılımıyla Türkiye oturumu yapılacak. Ben onları bilgilendirip sorularını cevaplayacağım."

Haber Ara