Dolar

32,3388

Euro

35,1210

Altın

2.241,46

Bist

8.879,16

Okullara abdesthane ve mescit zorunluluğu getirildi

Eğitim kurumlarının açılabilmeleri için gerekli genel esaslara ‘abdesthane’ ile ‘kadın ve erkek için ayrı ayrı olmak üzere mescit’ zorunluluğu getirildi.

7 Yıl Önce Güncellendi

2017-06-25 09:26:36

Okullara abdesthane ve mescit zorunluluğu getirildi

Resmi Gazete'de dün yayınlanan ‘Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) Kurum Açma, Kapatma ve Ad Verme Yönetmeliği'ne göre, açılabilmeleri için her kuruma ‘abdesthane' ve ‘doğal aydınlatmalı uygun mekânda kadın ve erkek için ayrı ayrı olmak üzere mescit' zorunluluğu getirildi.

Bu yenilik okulların yanı sıra uygulama oteli, pansiyon, bilim ve sanat, halk eğitim merkezlerinin de dahil olduğu, Millî Eğitim Bakanlığı'na bağlı her derece ve türdeki örgün ve yaygın eğitim kurumlarını kapsıyor.

2014'te Ortaöğretim Kurumları Yönetmeliği'nde yapılan değişiklikle, “Okulda, ibadet ihtiyacı için doğal aydınlatmalı uygun mekan ayrılır” hükmü konulmuştu.

İMAM HATİP İÇİN 5 BİN, FEN LİSESİ İÇİN 50 BİN NÜFUS

Hürriyet'ten Esra Ülkar'ın haberine göre Yönetmelikte, eğitim kurumlarının açılabilmesi için gerekli öğrenci, derslik ve nüfus sayısı gibi bilgilere de yer verildi.

Buna göre, anaokulu açılabilmesi için en az 20, ana sınıfı ve ilkokul için 10, ortaokul/imam hatip ortaokulu ve pansiyonlu ortaokul ve imam hatip ortaokulu için 20 öğrenci olması gerekiyor. Anadolu ve Anadolu meslek liseleri açılabilmesi için yerleşim birimi merkez nüfusunun 10 bin veya ilçeye bağlı çevre köylerle birlikte en az 20 bin olması gerektiği belirtildi. Anadolu imam hatip liseleri için ise yerleşim birimi merkez nüfusunun 5 bin veya yerleşim birimine bağlı mahalle ve köylerle birlikte en az 10 bin olması gerektiği bilgisi yer aldı. Fen ile sosyal bilimler lisesi açılabilmesi için, “Bu okullar illerde ve büyükşehir statüsündeki illerin nüfusu 50 binin üzerinde olan ilçelerinde açılabilir” ifadesi yer aldı. Büyükşehir statüsünde olmayan illerin ilçelerinde açılabilmesi için ilçe nüfusunun en az 20 bin ve il merkeziyle birlikte toplam nüfusu en az 200 bin olması gerektiği vurgulandı.

ATATÜRK MADDESİ

Eski yönetmelikte ‘Kurumlara ad verme' kısmının altında ‘Atatürk Adının Verilmesi' başlıklı ayrı bir madde yer alıyordu. Yenisinde ise kapsamlı madde yer almazken, “Atatürk'e ait ad ve unvanlar ile tarihe mâl olmuş şahıs, yer, tarih ve olay adları” bendi eklendi.

ÖĞRETMEN AKADEMİSİ YÖNETMELİKTE

Öğretmen Strateji Belgesi'yle duyurulan öğretmen akademisi de yönetmeliğe girdi. ‘Öğretmen akademisi ve hizmetiçi eğitim enstitüsü' başlıklı maddeye göre, öğretmen akademisi ve hizmetiçi eğitim enstitüleri en az 100 kişi kapasiteli olacak şekilde açılabilecek. Kurumun ihtisaslaşmış olduğu alanlara ilişkin atölye, eğitim salonu, laboratuvar, spor salonu, kütüphane, eğitim yöneticisi/eğitim görevlisi odası ve benzeri donanıma sahip olması ayrıca ulaşım imkânları yönünden uygun mahallerde açılması esası da maddede yer aldı.

ÖĞRENCİ PANSİYONLARI EN AZ 100 KİŞİLİK OLACAK

Öğrenci pansiyonlarının açılabilmesi için yerleşim birimiyle çevresinin çağ nüfusu ve hareketliliği, sosyal, kültürel, ekonomik durumu ve gelişmişlik düzeyi, diğer yerleşim birimlerine uzaklığı ve ulaşım durumu, okullaşma oranı, mevcut pansiyonların doluluk ve kullanım durumu, yörenin coğrafi şartları dikkate alınacak. En az 100 öğrenci kapasiteli olacak. Pansiyon binasında en az iki nöbetçi öğretmen odası, veli görüşme odası, en az üç yataklı revir, etüt salonları, öğrenci başına en az 6 metrekare alana sahip en az 3, en fazla 4 öğrenci kapasiteli yatak odaları, her 4 öğrenci için tuvalet/lavabo/duş, personel giyinme odası, çamaşırhane, günlük ütü ve çamaşır kurutma odası gibi şartlar bulunacak.

 

Haber Ara