Dolar

32,5004

Euro

34,6901

Altın

2.496,45

Bist

9.693,46

OHAL gölgesinde İklim Zirvesi

Paris'te pazartesi günü güvenlik endişelerinin gölgesinde başlayacak İklik Zirvesi'ne 147 devlet ve hükümet başkanının katılması bekleniyor.

9 Yıl Önce Güncellendi

2015-11-28 12:21:34

OHAL gölgesinde İklim Zirvesi

Son olarak "terör saldırıları"yla gündeme gelen Paris'te pazartesi günü bütün dünyanın yakından takip ettiği İklim Zirvesi başlıyor. Zirve 30 Kasım'da başlayacak 12 Aralık'a kadar sürecek. Zirveye 147 devlet ve hükümet başkanının katılması bekleniyor. COP21 Zirvesi dünyanın geleceğini belirleyecek yeni bir iklim anlaşmasına imza atması bekleniyor.

Aralarında Barack Obama, Xi Jinping ve Narendra Modi'nin de olduğu liderler, zirvenin 2009'da Kopenhag'da olduğu gibi başarısızlıkla bitmemesi için çabalayacak. 40 bin kişinin katılması beklenen resmi zirveye ek olarak 28 Kasım'daki büyük iklim yürüyüşüyle başlayacak olan alternatif zirve ve etkinlikler dünyadan on binlerce iklim adaleti aktivistini ağırlayacak.

İklim değişikliği başta enerji ve ağır sanayi olmak üzere turizmden tarıma tüm sektörleri hem nedenleri hem de sonuçları itibariyle ilgilendiriyor.

Küresel ısınmaya karşı herkesi duyarlı olmaya davet eden ev sahibi Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande, "Hedefimiz bir anlaşmaya varmak. Sıradan bir anlaşma değil, hırslı, iddialı ve bağlayıcı bir anlaşma yapmak istiyoruz. Hedeflerimize ulaşıp ulaşmadığımızı düzenli bir şekilde kontrol edip bu yüzyılın sonuna kadar yüzde 2 derecelik sıcaklığın altına inmeyi amaçlıyoruz" dedi.

GÜVENLİK ÖNLEMLERİ EN ÜST DÜZEY SEVİYEDE

Fransa, Paris'teki İklim Zirvesi öncesi,güvenlik önlemlerini en üst düzeye çıkardı. Zirve öncesi yapılması planlanan gösteriler de güvenlik gerekçesiyle yasaklandı. Fransa İçişleri Bakanı Bernard Cazeneuve, bölgede 8 bin polisin görev alacağını belirtti.

“ 8 bin polis alanda görev alacak. 2 bin 800 polis konferans alanında devriye görevinde olacak. Gezici gruplar ve jandarma da istisnai durumlarda çağrılabilecek”

Konferansın yapılacağı Le Bourget'deki su hattı da olası kimyasal ve biyolojik saldırıları önlemek amacıyla koruma altında tutulacak.

İNSAN HAKLARI BİLDİRGESİ ASKIYA ALINIYOR

Bu arada, Fransa hükümeti üç aylık Olağanüstü Hal boyunca İnsan Hakları Bildirgesi'nin kişilik özgürlükleri konusundaki bazı maddelerini askıya alacağını Avrupa Konseyi'ne bildirdi. Bu tür bir uygulama, çok nadir olmakla birlikte, İnsan Hakları Bildirgesi'nin içinde öngörülmüş durumda.

İnsan Hakları Bildirgesi'nin 15. maddesi savaş ve toplumu tehdit eden büyük tehlikeler durumunda insan hakları bildirgesinin bazı maddelerinin askıya alınabilmesine müsaade ediyor. 15. maddenin varlığına rağmen İnsan Hakları Bildirgesinin bazı maddeleri askıya alınamıyor bu maddeler yaşam hakkı ve işkence yasağı maddeleri.

Olağanüstü Hal durumlarında uygulanan yasaklara karşı gelenler ve bu yüzden ceza alanlar Avrupa İnsan Hakları Mahkemesine baş vuramıyorlar. İnsan Hakları Bildirgesi'nin bazı maddelerin askıya alınmasına rağmen, devlet 15. maddeyi aşırıya kaçmadan kullanabiliyor. Bildirgenin bazı maddelerinin askıya alınma süresi Olağanüstü Hal süresiyle eşit.

İnsan Hakları Bildirgesi'nin bazı maddelerini askıya alma işlemi bugüne kadar en fazla İngiltere tarafından Kuzey İrlanda ile ilgili olarak kullanıldı.

Haber Ara